Само една трета от българките са на ръководни постове

Едва една трета от жените у нас заемат ръководни длъжности, каза председателят на КНСБ д-р Желязко Христов в сряда по време на форум "Българската жена в ЕС".

По думите на синдикалиста както у нас, така и в Европа все още има разлика в заплатите, които получават жените и мъжете. В една и съща професия и пост нежният пол взема с 15% процента по-малко, а в здравеопазването средната работна заплата за жените е близо 30 процента по-ниска.

Има и друга неблагоприятна тенденция. Въпреки че повече от половината висшисти в България са жени, 78% от българските професори са мъже, обясни Христов.

По-висока остава и безработицата сред жените. Според профсъюзния лидер причината е, че няма достатъчно детски ясли и градини и затова майките са затруднени при връщането си на работа.

Две трети от бедните в България са жени и техните деца, коментира още Христов. Затова според него е необходимо да се приеме закон за равни възможности и  стратегия в тази област.

Бившият социален министър от НДСВ Христина Христова и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан отбелязаха, че е необходим специален закон за семейството.

В същото време доклад за равнопоставеността между мъжете и жените в ЕС сочи, че три четвърти от новите работни места, които се откриват в общността, се заемат от жени. Въпреки това и в Евросъюза все още работещите жени са с по-високо образовани от мъжете, но са по-ниско платени.

Нивото на заетост сред жените между 20 и 49 години, които имат дете, пада с 15%, докато при мъжете то нараства с 6 на сто. Освен това европейките значително по-често работят на непълно работно време (32,9%), отколкото мъжете (7,7%).

Жените повишават трудовата заетост в Европа и ни помагат да постигнем нашите икономически цели, но все още оценяването на истинския им потенциал среща много трудности“, заяви Владимир Шпилда, еврокомисар  за социалната политика и равните възможности.

Споделяне

Още от България