"Ню Йорк таймс": Go Big, Get Crazy

Само с една своя инициатива Обама може да обезсили Путин

Само с една своя инициатива Обама може да обезсили Путин

Досега руският президент Владимир Путин разиграва много добре слабите карти, които има. Така започва коментара си Томас Л. Фридман в "Ню Йорк таймс", като пояснява – колко силен трябва да си, щом съюзниците ти държат да носят маски. Но Путин мисли, че познава своите противници по-добре, отколкото те познават себе си. Той мисли, че американците никога няма да са сериозни за енергията, че европейците никога няма да са сериозни за санкциите, че украинските реформатори никога няма да са сериозни за управлението и че той може да контролира сепаратистките сили, които отприщи в Източна Украйна и да ги движи нагоре и надолу, както пожелае.

 

Изходът от украинската криза зависи най-вече от това дали той е прав за всички тези неща. Как се развиват залозите му досега?


Напоследък се говори много за "лидерството" на Барак Обама. Всичко, което аз зная е, че ако Обама поиска, Украйна му предоставя идеална възможност да бъде запомнен като лидер. С една инициатива той може едновременно да направи Америка по-силна, Путин – по-слаб, а планетата – по-здрава и нашите внуци – по-сигурни, пише Фридман.

 

След като изключихме изпращането на войски, нашата краткосрочна възможност да повлияем на Путин е да разчитаме на целенасочени санкции. Но сериозният начин да бъде отслабен Путин, чиято икономика и правителствен бюджет са изключително зависими от цена на петрола над 100 долара за барел, е американската вътрешна огромна енергийна сделка, която отключва сили, които с времето започват да влияят на глобалните цени и наличностите от нефт и газ.


Обама трябва да събере лидерите на Конгреса в Кемп Дейвид и постави своя план на масата: да предложи на републиканците тръбопровода Keystone XL, разширяване на нефтодобива и фракинга (но само по най-високи екологични стандарти), а в замяна на това да поиска неутрален спрямо приходите данък върху въглеродните емисии, национален стандарт за портфейл от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), който ще задължи всяка компания за комунални услуги в Америка постепенно да използва все повече ВЕИ; национални правила за енергийна ефективност на жилищно строителство от типа на калифорнийските, смята авторът. То също така е привърженик на увеличаване на дела на ядрената енергия в енергийния микс на САЩ.


Аз ненавиждам Keystone, който носи отвратителен петрол с битумни пясъци от Канада и се притеснявам от фракинг по ниски екологични стандарти, но бих приел такава сделка на секундата, защото едно подходящо облагане на въглеродните емисии достатъчно скоро ще направи петрола, добиван от катранени пясъци, неикономичен, а включването на фракинга към портфолиото на ВЕИ и съответните стандарти ще гарантира, че природният газ замества въглищата, а не соларната, вятърната и друга възобновяема енергия.

 

Белият дом току що разпространи изследване, според което ефектът върху климатичните промени, причинен от човешка дейност, влияе върху всяко кътче от нашата страна, да не говорим за света.

 

Затова такава мащабна сделка едва ли е по-навременна и печеливша за всички. Тя едновременно ще увеличи нашите способности за влияние срещу Путин и ще помогне на Майката – Природа. Освен това, според автора, тя ще даде тласък за развитие на набор от технологии, които да се прилагат мащабно и да гарантират, че Америка е лидер в следващата велика световна революция – тази на чистите технологии.

 

Играйте на едро, бъдете безразсъден, господин президент, призовава Фридман.

 

Това, че Путин мисли, че ни познава по-добре от самите нас, не е без основание. Десетилетия наред двете партии в Америка се провалиха в разработването на енергийна стратегия и ние си платихме за това – с трусове на петролните цени, войни, замърсяване и климатични промени.

 

Путин мисли, че познава по-добре и европейците, тъй като толкова много са бенефициентите на неговия нефт и газ. Досега реакцията на европейците е повече извиване на ръце на Путин, отколкото прекършване на врата на Путин. Те говорят предпазливо и носят голяма франзела.

 

Украинските реформатори също имат голяма роля, която да изпълнят. Те трябва да намерят начин да проведат свободни и честни избори на 25 май и след това бързо да планират парламентарни избори и конституционна реформа, за да положат основите за порядъчно управление. Последното нещо, което Путин иска, е честно избрано реформаторско правителство в Киев, което легитимно да асоциира Украйна към ЕС.

 

Но с Путин трябва да се внимава. Сепаратистките му съюзници, подбрани от неговите агенти и пропагандната кампания в гьобелсови мащаби, които се вихрят в Източна Украйна, могат да излязат от контрол. Вдъхновените от Путин сапаратисти могат да убедят Западна Украйна, че тя няма никакво бъдеще заедно с Източна, а Киев може просто да позволи всички те паднат в скута на Путин.

 

Путин може да си мисли, че е Супермен, но фактът е, че Америка, Европа и реформаторите в Украйна колективно са в състояние да създадат криптонит, който да го направи безпомощен: това са европейското единство, легитимността на украинското управление и енергията на САЩ. Това са нещата, от които той най-много се страхува. Общото между трите е, че става дума за трудни решения, които влекат сериозен избор и биха изисквали изключително лидерство, за да успеят. Така че наблюдавайте тези фронтове. Мога да ви уверя, че Путин вече го прави, пише в заключение Фридман.

Споделяне

Още от Свят