Самолет с ядрени бойни глави прелетял по погрешка над САЩ

Самолет с ядрени бойни глави прелетял по погрешка над САЩ

Американски бомбардировач Б-52 е прелетял погрешка през почти цялата територия на САЩ с 6 ядрени бойни глави, съобщиха източници от американската армия, цитирани от ББС. Те са били натоварени на бомбардировача заедно с други около 400 крилати ракети, които е трябвало да бъдат пренесени от Северна Дакота до военновъздушна база в Луизиана.

След това те е трябвало да бъдат изведени от въоръжение. Говорителят на ВВС заяви пред изданието “Арми Таймс”, че през цялото време оръжието е било под контрола на САЩ.

Става дума за ракети от типа W80-1, всяка от която може да носи ядрен заряд от 5 до 150 килотона. Американски военни експерти заявиха за ББС, че дори и при катастрофа на самолета е нямало опасност от ядрен взрив, но е имало опасност от изтичане на плутоний.

Президентът Джордж Буш е бил уведомен за случая, след като ядрените оръжия са били открити при приземяването на самолета в базата „Барксдейл”. По случая е започнало разследване. На екипажите, участвали в товаренето на ракетите, са отнети сертификатите, докато се вземе окончателно решение.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?