Самолетните резервации до Париж са намалели с над една четвърт

Самолетните резервации до Париж са намалели с над една четвърт

Новите резервации за полети до Париж, един от най-посещаваните градове в света, са намалели с над една четвърт през седмицата след атаките, отнели живота на 130 души, предаде Ройтерс.

Резервациите до Париж от клиенти по света са с 27 процента по-малко за периода 14-21 ноември спрямо същата седмица на 2014 година, сочат данни на компанията за специализирана информация ФоруърдКийс (ForwardKeys).

Главният изпълнителен директор Оливие Ягер приписва този спад предимно на по-слабото търсене от туристи, а не на пътуващите по бизнес или за да посетят семейство или приятели.

"Периодът на анулиране приключи (...), но тенденциите при резервациите все още не показват признаци на възстановяване", каза той в интервю преди днешното публикуване на данните. "Това ще отнеме много месеци", допълва директорът.

ФоруърдКийс посочва, че резервациите за периода около Коледа изостават от миналогодишното равнище с 13 процента.

През седмицата след нападенията в петък, 13 ноември, отменянето на резервации е било с 21 процента по-високо, отколкото през същия период на миналата година, но през последните дни анулирането се стабилизира около същото ниво като миналогодишното.

Франция е най-посещаваната страна в света, като през 2014 година Париж е посрещнал 32,2 милиона посетители.

Ер Франс (Air France) понесе известно намаляване на трафика след атентатите, но е твърде рано да се определи колко точно, отбеляза миналата седмица източник от компанията.

Нискотарифният превозвач ИзиДжет (easyJet) обяви, че е отчел "охлаждане" на търсенето на пътувания до Франция.

ФоруърдКийс обработва данни от 14 милиона самолетни резервации на ден от цял свят, уточни Ягер.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?