Самолетните резервации до Париж са намалели с над една четвърт

Самолетните резервации до Париж са намалели с над една четвърт

Новите резервации за полети до Париж, един от най-посещаваните градове в света, са намалели с над една четвърт през седмицата след атаките, отнели живота на 130 души, предаде Ройтерс.

Резервациите до Париж от клиенти по света са с 27 процента по-малко за периода 14-21 ноември спрямо същата седмица на 2014 година, сочат данни на компанията за специализирана информация ФоруърдКийс (ForwardKeys).

Главният изпълнителен директор Оливие Ягер приписва този спад предимно на по-слабото търсене от туристи, а не на пътуващите по бизнес или за да посетят семейство или приятели.

"Периодът на анулиране приключи (...), но тенденциите при резервациите все още не показват признаци на възстановяване", каза той в интервю преди днешното публикуване на данните. "Това ще отнеме много месеци", допълва директорът.

ФоруърдКийс посочва, че резервациите за периода около Коледа изостават от миналогодишното равнище с 13 процента.

През седмицата след нападенията в петък, 13 ноември, отменянето на резервации е било с 21 процента по-високо, отколкото през същия период на миналата година, но през последните дни анулирането се стабилизира около същото ниво като миналогодишното.

Франция е най-посещаваната страна в света, като през 2014 година Париж е посрещнал 32,2 милиона посетители.

Ер Франс (Air France) понесе известно намаляване на трафика след атентатите, но е твърде рано да се определи колко точно, отбеляза миналата седмица източник от компанията.

Нискотарифният превозвач ИзиДжет (easyJet) обяви, че е отчел "охлаждане" на търсенето на пътувания до Франция.

ФоруърдКийс обработва данни от 14 милиона самолетни резервации на ден от цял свят, уточни Ягер.

Споделяне
Още от Европа