Санкциите по Закона "Магнитски" вече са приведени в действие

Американски лобист е убеден, че действията на българските власти срещу Цветан Василев подлежат на санкции

Санкциите по Закона "Магнитски" вече са приведени в действие

Администрацията на Доналд Тръмп приведе в действие нови санкции по Глобалния закон "Магнитски" срещу клептократи и нарушители на човешките права по целия свят. В края на миналата седмица Белият дом предостави правомощия на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции в съответствие със закона, утвърден през декември 2016 г.

Както съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", коалиция от неправителствени организации от целия свят внесе 15 казуса и поиска американската администрация бързо да се възползва от новите правомощия. Шефове на полицията и службите от Китай до Близкия Изток, украински олигарх и бивш президент на Панама са сред хората, които коалицията иска да бъдат санкционирани по Закона "Магнитски", предаде Ройтерс.

Първоначалният Закон "Магтински" бе утвърден през 2012 г. и бе насочен само срещу руски нарушители на човешките права. В резултат редица московски висши чиновници попаднаха в американски черен списък.

Законът за глобалното действие дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със "значителни" корупционни действия.

Макар че ведомствата вече имат право да ползват закона, те не бързат да атакуват никого, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Група от над 20 организации, наречена "Human Rights First" (Човешките права преди всичко), изпрати писмо до държавния секретар Рекс Тилърсън и финансовия министър Стивън Мнучин с настояване да бъдат наложени санкции срещу дузина лица и организации, които според нея са участвали в изтезания, убийства, сексуално насилие, изнудване и подкупване.

Глобалният закон "Магнитски" има революционен потенциал, твърди "Human Rights First". И пояснява, че законът дава възможност на САЩ да санкционират най-грубите нарушения на човешки права по света и на корумпирани лица, независимо къде се намират.

Защита по този закон потърси укриващият се в Сърбия български банкер Цветан Василев, който дори иска неговият казус да стане първото дело по Глобалния закон. За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, нае през август вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документи, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по Закона "Магнитски".

Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън. На 13 септември той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на американския Конгрес.

Последният случай на корупция чрез санкционирана от държавата конфискация на успешен бизнес е ярък пример за ръководено от правителството корпоративно рейдърство, което придоби трагично широки размери в много бивши съветски страни като България, пише Ричардъсн.

Не е изненада, че България, окачествена от множество международни агенции и организации като "като най-корумпираната държава в ЕС", е ключов пример за подлежаща на санкции корупция по Глобалния закон "Магнитски", допълва Ричардсън.

Законът носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който защитаваше интересите на американския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management в Русия. Властите в Москва повдигнаха срещу Магнитски няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара, ощетила както американския фонд, така и руската държава. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят