Сърбите пасивни в първите демократични местни избори

Местните избори в Сърбия минават при ниска избирателна активност, но няма регистрирани нарушения или инциденти при гласуването, съобщи неправителствената организация Център за свободни избори и демокрация.

До 14 часа местно време в неделя Белград са гласували 16.4 процента от имащите право на глас жители на сръбската столица, съобщи говорител на Центъра за свободни избори и демокрация Марко Благойевич, цитиран от АФП.

В Белград право на глас имат 1 444 307 души.

Проучванията на общественото мнение показват, че кандидатът за кмет на Белград на Сръбската радикална партия Александър Вучич и кандидатът на Демократическата партия Ненад Богданович ще имат малка разлика помежду си в резултатите.

Кметът на Белград за първи път ще бъде избиран пряко според новия закон, отбелязва Ройтерс.

Имащите право на глас около 6.5 милиона избиратели в Сърбия гласуват за общински съветници в 148 общини и за пръв път - пряко за кметове на Белград, Нови Сад, Ниш и Крагуевац.

Това са първите демократични местни избори след края на режима на бившия югославски президент Слободан Милошевич. Те се произвеждат според новия закон, който дава по-голямо самоуправление на общините, отколкото по времето на Милошевич, когато властта бе концентрирана в Белград, отбелязва АП.

Предишните местни избори бяха произведени на 24 септември 2000 г.

Сегашните местни избори се смятат за тест за премиера Воислав Кощуница, тъй като евентуално поражение на неговата Демократическа партия на Сърбия може да изложи на опасност оцеляването на правителството му, отбелязва АФП.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?