Сърбия няма да се откаже от Косово заради членство в ЕС или НАТО

Сърбия няма да се откаже от Косово заради членство в ЕС или НАТО

Сърбия няма да се съгласи с независимост на Косово в замяна на членство в Европейския съюз или НАТО, цитира Ройтерс в сряда президента на страната Борис Тадич и министър-председателя Воислав Кощуница.

Сърбия “няма да се откаже нито от Косово, нито от европейското си бъдеще”, се казва в президентското заявление, което отхвърля каквато и да е форма на “компенсация за загубената територия”.

Тадич заяви също, че признаването на независимостта на Косово от която и да било държава без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН ще има отрицателни последствия.

Реакцията на сръбските лидери е в отговор на призива на американския президент Джордж Буш по време на обиколката му в Рим, Тирана и София за независимо Косово и бъдещо членство на Сърбия в ЕС и НАТО като компенсация.

В същото време страните от Контактната група за Косово, проведоха във вторник среща в Париж, на която Германия, САЩ, Франция, Италия и Великобритания, без Русия, изразиха съгласие за продължаване на преговорите в Съвета за сигурност на ООН, с които да се даде независимост на автономията.

Резолюцията на ООН за Косово въз основа на плана на специалния пратеник Марти Ахтисаари предвижда постепенен преход на самоуправляващата се провинция към статут на независима държава обаче Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност, подкрепя претенциите на Белград в региона.

След почти три месеца бомбардировки и ракетни удари на НАТО срещу военни и инфраструктурни обекти през юни 1999 година бившият президент на Сърбия Слободан Милошевич беше принуден да изведе войските си от територията на Косово.

Сърбия смята Косово за свой културен и религиозен център, но още преди разпадането на Югославия преобладаващото население там бяха албанци, а самия край имаше права на автономия, които бяха отменени от Милошевич.

Споделяне

Още от Свят