Саркози пое решаването на кризата в предградията

Саркози пое решаването на кризата в предградията

Френският президент Никола Саркози започна в сряда спешни разговори с отговорните министри от правителството по повод трите дни размирици в предградията на Париж, съобщиха световните информационни агенции. До този момент над 120 полицаи са ранени при уличните сблъсъци, които бяха провокирани от смъртта на две момчета. Те починаха, след като управляваният от тях мотопед се сблъска с кола на полицейски патрул.

Нощта на вторник срещу сряда бе значително по-спокойна за властите. Изолирани изблици на насилие имаше единствено в Париж и Тулуза. След завръщането си от Китай Саркози заяви, че тези, които нападат полицаи, ще бъдат изправени пред съда.

По време на посещението си при ранени по време на бунтовете полицаи, той заяви, че стрелбата по служители на реда си има точно определение и то е опит за убийство. Според него подобно поведение е ”абсолютно неприемливо”.

Президентът посети и семействата на двете починали момчета. След срещата адвокатите на роднините заявиха, че официално е започнало разследване на инцидента. Адвокатът Жан-Пиер Менар приветства този ход на властите като заяви, че той ще позволи на роднините на децата да участват активно в процеса по установяване на истината.

Премиерът Франсоа Филон, вътрешният министър Мишел Алио-Мари и други високопоставени членове на кабинета взеха участие в срещата със Саркози. ”Правителството ще вземе всички необходими мерки с цел връщане на реда възможно най-бързо”, заяви министърът на вътрешните работи преди срещата.

Ситуацията след третата нощ бе определена като доста по-спокойна, отколкото през първите две вечери, но бе подчертано, че балансът остава крехък. Въпреки уверенията в сряда вечерта стана ясно, че вълната от насилие започва да се разпростира и извън Париж. Десет автомобила бяха подпалени в Тулуза. Там бе подпалена и библиотека.

Преди ден вътрешният министър Мишел Алио-Мари коментира, че най-вероятно размириците са били предварително организирани. Участниците в размириците бяха определени като ”престъпници”. Според нея първоначалното напрежение е привлякло в предградието Вилие-льо-Бел хора от съседни райони. Проявите на насилие стават въпреки призивите за спокойствие, отправени от семействата на двете починали момчета.

От полицията досега твърдят, че смъртта на момчетата е вследствие на катастрофа, но местни жители и роднини на починалите твърдят, че полицаите не слезли от колата, за да помогнат на момчетата.

От прокуратурата обаче контрираха, че полицаите са извикали бърза помощ веднага след инцидента. Двама свидетели са потвърдили тази версия. Президентът Никола Саркози, който заемаше поста на вътрешен министър по време на предишните бунтове, призова към спокойствие и да се остави съдебната система да реши кой носи отговорност за случилото се.

Когато бе вътрешен министър, той бе остро критикуван, след като призова за прочистване на предградията и определи хората, участващи в размириците, като “гангрена” и “измет”.

 

Споделяне

Още от Европа