Саша Безуханова се отказва от поста си в “Хюлет-Пакард“ заради граждански проект

“България може“ не е политически проект, но може да излъчи хора за “допълнителни роли“

Саша Безуханова, сн. БГНЕС

Саша Безуханова напуска високия си пост в “Хюлет-Пакард“, за да се върне в България и посвети на гражданския проект “България може“, който беше представен официално в четвъртък и има за цел да генерира идеи за по-нататъшното развитие на България. Тя обяви, че “България може“ не е политически проект, но очаква от него да бъдат излъчени хора, “които с експертизата си могат да поемат допълнителни роли“.

Безуханова, която е директор за публичния сектор на "Хюлет-Пакард" за развиващите се пазари, обяви, че е взела решение за връщането си у нас, като освобождаването ѝ от сегашните ѝ постове ще продължи няколко месеца. Тя обясни, че напуска оперативното ръководство, но ще остане в борда на българския клон. По думите ѝ сегашните ѝ ангажименти в компанията не ѝ позволяват да участва активно в новия проект.

 

“Правя значими неща в Дубай, Индонезия, но много по-значимо е опитът и идеите, които имам, да се концентрират в България“, заяви тя и допълни, че е преценила, че на този етап от живота си може да си го позволи.

 

Безуханова и съмишлениците ѝ отхвърлиха спекулациите, че проектът им е на еврокомисаря Кристалина Георгиева, банкера Цветелина Бориславова или на президента Росен Плевнелиев.

 

Освен Безуханова в проекта участват Кирил Петков, един от инициаторите на т.нар. "Харвардски курсове" в Софийския университет, преподавателят по право в СУ Христо Христев, Асен Асенов – създател на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", професорът по химия Николай Денков от Софийския университет, Евгения Пеева от организацията “Заедно в час“ и юристът Стефан Кючуков.

 

“Проектът е отворен, не гледайте на нас като на шапка или ръководство“, заяви Безухонова.

 

Тя обясни, че очаква платформата да се превърне в средище за споделяне на идеи и концепции, които консенсусно да бъдат подкрепени за развитието на България. Идеята е да се срещат различни позиции на хора с общи ценности – свобода, прозрачност.

 

Тя посочи, че когато е научила новината за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС е излязла на протест със семейството си и са стигнали до дървото, където преди 23 години е била разпъната палатката им при тогавашните протести.

 

“Много хора в момента споделят идеи за решаване на проблемите в държавата, но те остават като разговор между близки. Идеята на платформата е тези идеи да кристализират чрез дебат до визия за България“, коментира Кирил Петков.

 

“България е в исторически момент, в който се задава посоката на ценностно развитие, защото хората се опитват да си върнат държавата от олигархията“, посочи Асен Асенов.

 

На въпрос каква е връзката на платформата с протестите и с президента Плевнелиев Асенов отговори, че пряка връзка с протестите няма, освен, че всички те участват в протестите. “България може“ не е проект на президента, но аз съм горд от реакцията на президента в последните месеци“, заяви той.

 

Платформата има страница във във Фейсбук - MoveBG - “Новият път за нас, българите“

Споделяне

Още от България