САЩ актуализираха списъка с държавите наркопроизводители

САЩ актуализираха списъка с държавите наркопроизводители

Държавният департамент на САЩ актуализира в понеделник доклада си за световната търговия на наркотични вещества през 2006 г., който бе оповестен през март 2007 г. и в който бе посочено, че България от транзитна страна се превръща в производител на дрога.

Сега двадесет държави в света са посочени като най-големите производители на наркотици или транзитни страни за трафика на наркотици. Това са Афганистан, Бахамските острови, Боливия, Бразилия, Бирма, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Гватемала, Хаити, Индия, Ямайка, Лаос, Мексико, Нигерия, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу и Венецуела, съобщи Кристи Маккембъл, заместник помощник-секретар, отговарящ за наркотиците в Държавния департамент на САЩ.

Тя отбеляза, че през последната година две от страните в списъка – Бирма и Венецуела, са показали волята си за сътрудничество със САЩ. Бирма е най-големият източник на метанфетамин, който основно се насочва към Азия.    

Сега администрацията на Буш се безпокои заради трудната ситуация, която среща президентът Карзай в Афганистан и предложението неговото правителство да създаде обща стратегия за борба с наркотрафика, която да срещне подкрепа от чужбина. Карзай твърдо заклейми наркотрафика като една от най-големите заплахи за Афганистан. Приходите от продажба на опиум представляват около 1/3 от целия БВП на страната, според статистиката на ООН.

В Боливия правителството не прави винаги онова, което трябва в борбата с наркотрафика. Кабинетът там следва политиката “без кокаин, но без кока” и това е директен цитат. Целите са годишно да се изкореняват около 5 600 хектара от това растение. Въпреки това нейното отглеждане се е увеличило. Боливия си остава третата държава в света по производство на кока.

Еквадор от друга страна продължава да бъде важен партньор в борбата с трафика на наркотици, насочен към САЩ. Ние виждаме драматично увеличение на товарите кокаин, които акостират на нашите пристанища в кораби, носещи еквадорски флаг, посочи Маккембъл.

В предишната редакция на доклада бе посочено, че в последните години България се превърна от транзитна страна за потока на наркотици във важен производител на дрога. Стратегическото разположение на България я прави уязвима за незаконен трафик на дрога, хора, пари и контрабандна стока, се посочва още в доклада.

Синтетичните наркотици, хероинът и кокаинът са основните опиати, транспортирани през България. Хероинът от Югозападна Азия и „Златния полумесец”(Пакистан, Иран и Афганистан) минава през съседна Турция, след това през България към традиционните пазари в Западна Европа. Българските власти обаче твърдят, че се засилва тенденцията хероинът вече да се транспортира до Западна Европа през обиколни пътища - през Кавказ и Русия на север и през Средиземноморския регион на юг.

Необходими за производството на кафявата дрога прекурсори, преминават от Западните Балкани през България до Турция и до Близкия изток. С хероина през България са транспортирани и малки количества марихуана, но все по-големи количества кокаин. Малките количества кокаин пристигат в у нас по въздух, докато по-големите пратки от най-скъпия наркотик се доставят по море.

Бълваните от България синтетични наркотици се транспортират през Турция до пазари в Югозападна Азия.Те се пренасят с автобуси, микробуси и леки коли. По-малки количества са изпращани по въздух. В същото време обаче се отбелязва, че  употребата им вече е много по-голяма от тази на хероина. Завишава се тенденцията за производство на каптагон.

Засега е известно, че от културите, необходими за производството на наркотици, в България се отглежда само канабис. Все още не се знае в какви количества се култивира той в страната, но в последно време драстично са се повишили случаите на залавяне на марихуана, коментират американските експерти.

Споделяне

Още от България