САЩ блокира 1 млрд. долара активи на Мианмар и налага санкции срещу участниците в преврата

САЩ блокира 1 млрд. долара активи на Мианмар и налага санкции срещу участниците в преврата

Американската администрация налага целенасочени санкции срещу участниците във военния преврат в Мианмар, както и блокира достъпа им до средствата на страната в САЩ в размер на 1 милиард долара, заяви американският президент Джо Байдън.

"Ние сме в тесен контакт с нашите съюзници и партньори по света, особено в Индо-Тихоокеанския регион. Използваме подновеното си участие в Съвета на ООН по правата на човека, за да засилим цялостния ангажимент за правата на човека в Мианмар ", каза Байдън.

"Повтарям призива си днес към военните в Мианма незабавно да освободят демократичните лидери и активисти. Военните трябва да предадат властта, която са завзели и да покажат на света уважение към хората в Мианмар".

"Американското правителство предприема стъпки за предотвратяване на неподходящ достъп на генералите до 1 милиард долара от държавните фондове на Мианмар, които се намират в САЩ. И днес одобрих нова изпълнителна заповед, която ни позволява незабавно да санкционираме военните лидери, извършили преврата , както и техните бизнес интереси и членове на семействата ", каза ръководителят на администрацията на Вашингтон.

Според него американските власти ще определят "първия кръг" от лица, по отношение на които тези ограничения ще бъдат въведени тази седмица. "Също така ще наложим строг контрол на износа. Ще замразим активи в полза на правителството на Мианмар. В същото време ще продължим да подкрепяме здравеопазването, гражданското общество и други области, които са в пряка полза за населението", каза президентът на САЩ .

"Ще бъдем готови да въведем допълнителни мерки, ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да обединим усилията си".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят