САЩ и Бан Ки-Мун поискаха спиране на огъня в Газа

Кръвопролитията в Газа продължават, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери отправи към Израел и ислямистката групировка Хамас предложение да спрат за седмица престрелката в ивицата Газа. Целта е да започнат нови преговори между двете враждуващи страни и да се постигне по-трайно споразумение.

 

Споразумението трябва да бъде постигнато с посредничеството на Египет и с участие в преговорите на палестинската автономна власт. В същото време израелските сили няма да се изтеглят изцяло от ивицата Газа.

 

Джон Кери очаква отговор от живеещия в Катар водач на Хамас Халед Мешаал, съобщава израелският в. "Аарец", цитирайки висш израелски представител. Мешаал посочва пред ББС, че задължителното условие за приемане на "хуманитарното" примирие е прекратяване на икономическата блокада на Газа от Израел.

Според израелски медии кабинетът по сигурността ще се събере днес, за да обсъди идеята на Кери. По-късно през деня генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун настоя за незабавна хуманитарна пауза на израелската офанзива в Газа.

САЩ предлагат още те самите, генералният секретар на ООН и ЕС да гарантират, че преговорите ще се фокусират върху разоръжаването на Газа от ракетите и тунелите ѝ и върху прекратяването на икономическата блокада на Газа и поправянето на претърпените от нея щети. Очаква се Кери да отпътува от Кайро в петък следобед.

Хуманитарна пауза

 

Бан Ки-Мун смята, че предложената от него хуманитарна пауза трябва да продължи поне до края на празника Ейд ал Фитр, с който приключва Рамазанът. Световната здравна организация (СЗО) поиска преди това хуманитарен коридор в Газа, който да позволи да се евакуират пострадалите и да се доставят животоспасяващи лекарства, предаде Ройтерс. СЗО все още не е получила отговор на искането си.

 

Междувременно кръвопролитието в Ивицата Газа продължава 18-и ден. Четирима палестинци загинаха в петък сутринта при въздушна атака над град Деир-ел-Балах, съобщи Франс прес. Говорител на местната спасителна служба заяви пред репортер на агенцията, че при атаката е загинала и 23-годишна бременна жена.

Бомбардировките предишния ден взеха и загинаха близо 100 жертви и те вече достигнаха 800 души от палестинска страна. Израел загуби двама цивилни и 32-ма войници. Над 100 хиляди палестинци бяха прокудени от домовете си.

Палестинските лидери на Западния бряг на река Йордан призоваха днешният 25-и юли да се превърне в "ден на гнева" срещу Израел заради военната офанзива в Ивицата Газа. Десет хиляди демонстранти изминаха снощи пътя от Рамала до Източен Ерусалим, преди да бъдат спрени от израелската полиция.

Споделяне

Още от Свят