САЩ имат данни, че Русия е атакувала президентските избори в цялата страна

САЩ имат данни, че Русия е атакувала президентските избори в цялата страна

Комисията по разузнаване към Сената на САЩ е заключила, че системите за гласуване във всички 50 щата са били мишена на Русия по време на президентските избори през 2016 г., съобщава "Ню Йорк таймс". Действията на Русия са били доста по-мащабни от предположенията и не са били засечени от федералните власти по време на вота.

В доклада се предупреждава, че САЩ остават уязвими и за президентските избори през 2020 г. Бившият специален прокурор Робърт Мълър вече предупреди, че Русия действа за нова намеса, "докато ние си стоим тук", припомня вестникът.

Комисията излиза със заключение, че няма доказателства за промяна на гласовете при реалното машинно гласуване, но "руските киберактьори са били в позиция да изтрият или да променят информация на гласоподавател" в базата данни на избирателите в Илинойс. Комисията не е открила доказателства руснаците да са извършили подобно нещо.

Докладът не критикува пряко американските разузнавателни агенции или щатските власти, но описва в какъв мащаб е бил провалът на разузнаването и подценяването на действията на Русия.

Комисията допълва, че "руските намерения по отношение на американската избирателна инфраструктура остават неясни". В доклада се намеква, че вариантите пред Русия могат да бъдат използвани след време, което е най-голямото притеснение за властите в САЩ.

Споделяне

Още от България