САЩ имат план за военен удар срещу Иран

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските  въоръжени сили адмирал Майкъл Мълън заяви, че САЩ имат план за военен удар срещу Иран, предаде АП в понеделник.

Според адмиралa обаче би било лоша идея плънът  да бъде приложен.

Мълън, който е най-висшият американски военен,  често е предупреждавал, че удар по Иран би имал сериозни и непредвидими последици в Близкия изток.

Същевременно той посочва, че опасността Иран да се сдобие с ядрено оръжие е неприемлива. Барак Обама също предупреди Иран, че търпението на САЩ не е безкрайно.

Мълън не каза кой от двата варианта според него е по-лош. Той обаче подчерта в предаване на телевизия Ен Би Си, че военният удар остава вариант, ако се наложи.

Адмиралът е на мнение, че икономическата криза в САЩ в никакъв случай не трябва да кара Вашингтон да се изолира и да се откаже от ролята си на велика сила, предаде АФП.

Мелън увери, че се стреми да укрепи отношенията на САЩ с икономически влиятелни държави като Индия, Бразилия и Китай. Мълън обаче упрекна Пекин, че е прекъснал връзките с американската армия и заяви, че американските морски пехотинци ще продължат да действат в Жълто море въпреки критиките на Китай.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?