САЩ изпратиха два военни кораба заради очакваното севернокорейско ракетно изпитание

Съединените щати изпратиха от южнокорейското пристанище Пусан два военни кораба със системи за прихващане на ракети край бреговете на Корейския полуостров, съобщи Ройтерс, като се позова на говорител на Пентагона.

Северна Корея твърди, че между 4 и 8 април ще изведе в орбита телекомуникационен сателит, но подозренията са, че всъщност се подготвя изпитание на ракета с голям обсег.

В телевизионно интервю министърът на отбраната Робърт Гейтс заяви, че САЩ не планират да свалят севернокорейската ракета, но добави, че Вашингтон вижда в ракетното изпитание стъпка към плана на Пхенян за развитие на междуконтинентална балистична ракета. По думите на Гейтс Пентагонът се съмнява, че Пхенян има капацитета да постави ядрен заряд на ракетата или че тя може да достигне западното крайбрежие на САЩ.

От своя страна южнокорейският президент И Мюн-бак заяви, че страната му е против всякакъв военен отговор на планираното от Северна Корея ракетно изпитание.

Според Асошиейтед прес позициите на И Мюн-бак и Робърт Гейтс вероятно са резултат от опасенията, че всяка по-остра реакция би могла да доведе до отказа на Пхенян да участва в преговорите за ядрено разоръжаване.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?