САЩ, Канада и Великобритания още не са потвърдили участие в петролната среща

САЩ, Канада и Великобритания още не са потвърдили участие в петролната среща

Общо 36 държави са поканени на онлайн срещата на Организацията на страните износителки на петрол, която трябва да се състои на 9 април. Става въпрос за четири групи присъстващи. Това са членките на петролния картел, страните участнички в споразумението ОПЕК+, страните наблюдателки, както и държави, които досега не са си сътрудничили с организацията. В последната група влизат общо 10 държави – САЩ, Канада, Великобритания, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Египет, Индонезия, Норвегия и Тринидад и Тобаго. От тях само САЩ, Канада и Великобритания още не са потвърдили участието си, предаде ТАСС.

Русия, която стана причина за провала на предишната среща на картела за обсъждане на намаляване на дневния добив, е потвърдила участието си, съобщиха за руската агенция то енергийното министерство на страната.

Реално споразумението ОПЕК+ за амаляване на добива на петрол приключи на 31 март 2020 г., заради разногласия между Русия и Саудитска Арабия по условията за удължаването му. В резултат петролния пазар беше наводнен с количества, което в комбинация със свитото потребление заради мерките срещу коронавируса и продължаващото разпространение на пандемията доведоха до невиждани от 20 години ниски цени на черното злато. То достигна наполовина по-ниски стойности, което накара партньорите да търсят отново решение на проблеми и съвместни действия и с другите производители на суровината.

Това доведе до ръст на петролните пазари, които във вторник продължиха да вървят нагори. Фючърсните доставки на сорта Брент поскъпнаха с 2.33 на сто до 33.82 долава за барел по обяд, а американският лек петрол се покачи с 3.07 процента до 26.88 долара за барел.

Споделяне

Още от Бизнес