САЩ нямат данни да е използвано химическо оръжие в Сирия от април

САЩ нямат данни да е използвано химическо оръжие в Сирия от април

САЩ нямат данни от началото на април тази година сирийските власти да са използвали химическо оръжие. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от ТАСС.

"Не знам до колко дългосрочен ще бъде ефектът, но ми се иска да вярвам, че (президентът Башар) Асад разбра добре, че употребата на химическо оръжие е неприемлива. Времето ще покаже, но оттогава той не го е използвал", отговори генералът на въпрос как е повлиял ракетният удар на САЩ срещу сирийската ВВС база Шайрат върху действията на Дамаск.

Американската авиация нанесе ракетен удар срещу сирийското военно летище Шайрат в провинция Хомс на 7 април. Вашингтон заяви, че това е отговор на извършена от Дамаск химическа атака в град Хан Шейхун, провинция Идлиб. Според данни на руското министерство на отбраната сирийската авиация в началото на април е бомбардирала в Хан Шейхун цех на бунтовниците, където са били произвеждани отровни вещества.

В събота германският в. "Велт" съобщи, позовавайки се на източници от сирийската опозиция и западни специални служби, че сирийските власти през юли са използвали няколко пъти химическо оръжие.

Споделяне

Още от Свят