САЩ облекчиха издаването на визи за българи

От днес САЩ облекчават издаването на визи за българите с новата си програма наречена “лесни визи” от посланика Джеймс Уорлик. Целта е да се улеснят туризмът и бизнес пътуванията в Съединените щати, посочи американският посланик.

Посолството на САЩ в България пуска електронен визов помощник.

Всички българи, които кандидатстват за американска виза, трябва да посетят сайта на посолството, където електронният визов помощник ще ги напътства стъпка по стъпка.

За кандидатстващите за виза за пръв път новата система позволява посолството да започне обработката на формулярите веднага след подаването им, което ще ускори цялостния процес и ще намали наполовина времето, което кандидатите прекарват в посолството.

При новата програма, ако един кандидат иска да поднови визата си, изтекла през последните четири години, в повечето случаи той ще може да изпрати документите си по пощата, без да има вече нужда лично да се явява в посолството.

Ако обаче визата на кандидатстващия е изтекла през последните четири години, но е била издадена преди 2007 година, посолството ще трябва да вземе пръстови отпечатъци от кандидата. И макар че този кандидат ще трябва да посети посолството, той ще може да го направи в удобно за него време в срок от две седмици, без определен час и без интервю, уточняват от дипломатическото представителство.

"Както съм казвал неведнъж, много се радвам, че българите, които отговарят на условията и имат желание да пътуват в САЩ с цел туризъм и бизнес, трябва да идват при нас в посолството само веднъж на десет години. Макар че процесът за получаване на виза вече е улеснен, ние успяхме да направим още една крачка напред с въвеждането на нашата нова програма", каза посланик Уорлик.

Той изрази надежди, че много българи ще се консултират с новия електронен визов помощник, който ще ги преведе през всички етапи на процеса за кандидатстване за виза. Сега е времето туристите и бизнесмените, които отговарят на необходимите условия, да посетят Америка, призова посланик Уорлик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?