САЩ обвиниха две ливански фирми в пране на пари и връзки с Хизбула

Американското министерство на финансите обвини две ливански финансови къщи в пране на пари и финансиране на групировката  Хизбулла. Ведомството заяви, че дейността на фирмите Kassem Rmeiti и Halawi Exchange е свързана с пране на пари и заради това те ще бъдат отрязани от американската финансова система.

Министерството и Управлението за борба с наркотиците съобщиха, че десетки милиони долари от трафик на наркотици от други незаконни дейности са преминали през двете фирми, които работят предимно с пари в брой. Това е установено след дългогодишно разследване, разкрило тесни връзки между южноамерикански наркотрафиканти и близкоизточни войнстващи групи като Хизбулла, посочва Ройтерс.

Хизбулла е шиитско ислямистко въоръжено и политическо движение, основано с помощта на Иран след израелската инвазия в Ливан през 1982 г. и смятано от Вашингтон за терористична организация, добавя агенцията.

„Хизбула е едновременно терористична организация, щедро финансирана от Иран, и предприятие, което все по-често се обръща към престъпността, за да се финансира, докато икономическият натиск над Иран се засилва и финансовата ситуация там става нестабилна” казва Дейвид Коен, заместник-министър на финансите, отговарящ за борбата с тероризма и финансовото разузнаване.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?