САЩ ограничават достъпа на граждани от КНДР, Иран и Венецуела

САЩ ограничават достъпа на граждани от КНДР, Иран и Венецуела

Американските власти разшириха списъка на страните, за чиито граждани се въвеждат ограничения за достъп до територията на САЩ.

В прокламация на Белия дом, подписана от президента Доналд Тръмп, се казва, че засегнатите страни са Чад, Иран, Либия, КНДР, Сомалия, Сирия, Венецуела и Йемен. Ограниченията за тях ще важат от 18 октомври. Техните граждани представляват "рисков фактор", защото идентификацията им не съответства на американските изисквания.

Судан обаче е изключен от новия черен списък.

Най-строго е отношението към КНДР и Сирия, защото техните власти отказват сътрудничество с Вашингтон. Гражданите им фактически напълно губят достъп до американска територия.

За Иран се прави изключение при издаването на студентски визи, но съчетани със строги проверки.

На гражданите от Чад, Либия и Йемен ще се отказват туристически и бизнес визи, защото информацията оттам е ненадеждна и може да се промъкнат терористи.

Сомалийците няма да получават имиграционни визи, а останалите санкционирани държави ще бъдат обект на повишено внимание.

По-рано тази година Доналд Тръмп подписа указ за 90-дневна забрана за влизане в САЩ на граждани от шест страни с мюсюлманско население - Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, но федерални съдилища блокираха приложението на тази мярка.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?