САЩ осъди терористите, ЕС съжали за кървавия финал

Държавният департамент на САЩ остро осъди взимането на заложници и го определи като акт на международния тероризъм. Говорителят Ричард Баучър посочи, че администрацията на Буш следи внимателно заложническата криза в северна Осетия и поддържа постоянен контакт с руското правителство.

Европейският съюз изрази съжаление, че заложническата драма не е завършила мирно, но обяви, че разбира "дилемата", пред която е било изправено руското правителство.

Италианският премиер Силвио Берлускони осъди действията на терористите и заяви, че взимането на деца за заложници е отвъд всички граници на приемливото.

Това е ужасно престъпление, което трябва да осъдим най-категорично. Не мога да си представя нищо, което да оправдае вземането за заложници на малки деца, майки и бебета, заяви и германският външен министър Йошка Фишер. Той допълни, че конфликтът в Чечня може да бъде решен единствено с политически средства.

Взимането на заложници в Северна Осетия е престъпление, което противоречи на принципите на исляма и може сериозно да навреди на добрите отношения на страните членки на организацията Ислямска конференция и Русия, се посочва в изявление на генералния секретар на организацията.

Българският министър на външните работи Соломон Паси определи като престъпление от голям мащаб залавянето на невинни деца и използването им за политически цели. "Нито една политическа цел не може да бъде оправдана с такива действия, добави министър Паси.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?