САЩ отбелязват годишнина от терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

САЩ отбелязват годишнина от терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Семействата на жертвите на най-страшната терористична атака в историята на Съединените щати се събраха, за да отбележат 12-ата годишнина от атентатите, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Атентатите в Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3000 души, доведоха до дълга война в Афганистан и причиниха увеличаването на правомощията на правителството за следене, които и днес продължават да бъдат обсъждани.

На церемония край Уолстрийт в Ню Йорк, хора четяха имената на жертвите, загинали при сблъсъка на отвлечените самолети със Световния търговски център и последвалото срутване на кулите близнаци.

"Колкото и години да изминат, това време идва всяка година и е все едно и също", заяви Карън Хинсън, която е загубила своя 34-годишен брат, чието тяло така и не било намерено.

Както и миналата година, политици няма да изнасят речи.

Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза с минута мълчание дванайсетата годишнина от атентатите. Обама, придружен от първата дама на САЩ Мишел Обама, напусна Белия дом точно в 12:46 ч. по Гринуич - моментът, в който първият отвлечен самолет удари сградата на Световния търговски център в Ню Йорк.

Президентът присъства също на церемония в Пентагона по случай годишнината.

Споделяне

Още от Свят