САЩ отклониха саудитското искане да разсекрети документ за атаките от 11 септември

Белият дом отклони днес искането на саудитското правителство да бъде разсекретен докладът на американските разузнавателни служби за атентата от 11 септември в частта му за Саудитска Арабия, предадоха осведомителните агенции.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън обяви, че разсекретяването на въпросните 28 страници редактиран материал, както настояват Рияд и някои членове на Конгреса на САЩ, ще застраши националната сигурност и може да повлияе върху разследването на събитията от 11 септември 2001 г.

Маклелън направи своето изявление часове преди насрочената за днес следобед среща на президента Джордж Буш със саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд, посочват Ройтерс и АП.

По време на тази среща саудитски представители ще поискат официално от САЩ разсекретяването на свързаната със Саудитска Арабия част от доклада за терористичните актове във Вашингтон и Ню Йорк преди близо две години.

Саудитският външен министър, който вчера пристигна в столицата на САЩ, заяви неотдавна, че неговата страна няма какво да крие. Вчера сенаторът Боб Греъм, президентски кандидат на Демократическата партия, призова Буш да разреши обнародването на саудитската част на доклада. Непълен текст на състоящия се от 900 страници доклад бе публикуван през миналата седмица.

Докладът допуска, че свързани със саудитското правителство лица може да са оказвали финансова подкрепа на похитителите, предаде Би Би Си.

Рияд отхвърли гневно обвиненията, в момент, когато осъществява действия срещу въоръжени групировки.

Сега саудитците демонстрират усърдие в борбата срещу тероризма, след като на 2 май 34 души в Рияд загинаха при два самоубийствени атентата.

В резултат на последната операция в понеделник загинаха 6 заподозрени мюсюлмански екстремисти и двама полицаи. Саудитският вътрешен министър заяви в интервю, че повечето от заподозрените са били обучавани в лагери на Ал Каида в Афганистан.

Малко количество от тях може да са били тренирани в малки ферми в Саудитска Арабия. Министърът заяви готовност да продължи издирването на терористите.

"Ние ще ги елиминираме без пощада от нашата страна, за да защитим нашите граждани и да защитим кралството и неговите висши интереси", посочи той.

По думите на министъра, Саудитска Арабия си сътрудничи с други арабски и неарабски държави, защото тероризмът няма националност и битката срещу тероризма изисква усилията на всички.

Петнайсет от всички 19 похитители на самолети, атакували американски цели на 11 септември, са саудитци - какъвто е и водачът на Ал Каида Осама бин Ладен.

Според високопоставени американски представители, цитирани от в. Вашингтон пост , информацията от доклада за Саудитска Арабия останала секретна поради няколко причини:
- чувствителност на темата, тъй като касае чуждо правителство- вероятността да бъдат разкрити източници и методи, използвани при набирането на информация
- фактът, че може да има продължаващи криминални разследвания .

Очаква се ЦРУ да разгледа всяко искане от саудитското правителство, за всяка страница от секретния текст.

След като новината бе разпространена миналата седмица, посланикът на Саудитска Арабия в САЩ принц Бандар бин Султан заяви, че закритите страници били "използвани от някои, за да навредят на нашата страна и на нашия народ".

"Саудитска Арабия няма какво да крие. Ние можем да обсъждаме проблемите публично, но не можем да отговорим на закрит текст", каза той.

Някои американски сенатори вече настояха 28-те страници да бъдат разсекретени.

Председателят на сенатската комисия по разузнаване, демократът Боб Греам каза, че публикуването и на тази част от доклада "ще позволи на американския народ да си извади собствени изводи за онези, които са наши искрени приятели и съюзници във войната срещу тероризма".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?