САЩ отмениха редица търговски ограничения, въведени срещу Куба

Посолството на САЩ в Хавана

САЩ обявиха нови облекчения на търговските ограничения и на правилата за пътуване с Куба. Това е част от започналото в края на 2014 година историческо сближаване между двете страни, информираха световните агенции, цитирайки пресслужбата на финансовото министерство на САЩ, предаде БТА.

Предишните ограничения за сумата на паричните трансфери на мигрантите към Куба от 2000 долара на тримесечие ще бъдат изцяло вдигнати, допълва финансовото министерство.

Американски граждани ще могат легално да откриват бюра или магазини на комунистическия остров, според обявените в петък мерки. Те обаче няма да окажат въздействие на икономическото ембарго, въведено от САЩ срещу Куба още през 1962 година, което продължава да бъде в сила.

Тези облекчения на търговските контакти, които са вторите от януари, бележат нов етап на размразяване на отношенията между две страни, бивши врагове, достигнало връхната си точка с възстановяването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана на 20 юли и откриването на посолства.

Новите мерки предвиждат освен това възможността американците да посещават Куба по семейни причини или за изпълнение на хуманитарни проекти, допълва финансовото министерство на САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес