САЩ планират лустрация в Ирак за членовете на партията БААС

Американската администрация в Ирак възнамерява да прочисти окончателно страната от остатъците от бившата управляваща партия БААС, предадоха АП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Високопоставен представител на Службата за възстановяване и хуманитарна помощ, пожелал анонимност, посочи, че на 15-30 хиляди членове на БААС, верни на Саддам Хюсеин, ще бъде забранено да участват в бъдещото управление на Ирак. С БААС е свършено, изтъкна той. По думите му така ще се помогне на страната да се освободи от наследството на бившите управляващи.

В събота започват интервюта с иракчани, които искат да заемат обществени длъжности. Според американски представители най-малко 2000 висши члена на партията БААС все още заемат постове в министерствата на страната.

Наред с това представителят призна, че процесът на "прочистване" от членове на партията ще доведе до известна неефективност в работата на правителството. Това е цената, която сме готови да платим, за да изгоним БААС от иракското общество, допълни той. По думите му подборът за бъдещите иракски въоръжени сили и службите за вътрешна сигурност ще бъде дори още по-строг и ще включва интервюта и свидетелски показания от други иракчани.

В Ирак, както и в други тоталитарни държави, членството в управляващата партия беше необходимо условие за израстване в йерархията, както и за достъп до добра работа.

Американците в Ирак се опитват да прочистят цялата администрация от симпатизанти на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, без това да доведе до окончателен колапс на министерствата и обществените служби в страната, отбелязват агенциите.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?