САЩ понижиха равнището на терористична заплаха

Равнището на терористична заплаха в САЩ се сваля с една степен - от "оранжево" (много високо) на "жълто" (високо), съобщи на пресконференция американският министър на вътрешната сигурност Том Ридж.

Американските власти повишиха равнището на терористична заплаха от "жълто" на "оранжево" на 21 декември като предпазна мярка преди коледните и новогодишните празници.

"Въз основата на внимателен анализ на разузнавателните данни, с които разполагаме, днес свалихме равнището на опасност на жълто", каза Ридж. Той подчерта, че това не означава, че САЩ намаляват бдителността си по отношение на тероризма. Все още сме загрижени, но равнището на заплаха, което следим, намаля, допълни министърът. Той обясни, че заплахата е намаляла с отминаването на празниците и организираните по това време големи събирания на хора.

По време на коледните и новогодишни празници бяха отменени или забавени редица полети на самолети, включително на авиокомпаниите Ер Франс и Бритиш еъруейз. В сряда Ридж съобщи пред телевизия Би Би Си, че е имало данни, че по Коледа терористи готвят атентат със самолет, по-мощен дори от атаките на 11 септември 2001 година.

Днес Би Би Си цитира официални представители, според които някои от засилените мерки за сигурност по летищата и авиокомпаниите ще останат в сила и след понижаването на равнището от заплаха. От 21 декември, когато равнището на заплаха бе повишено до "оранжево", САЩ предприеха различни мерки, сред които и отправеното искане към някои международни превозвачи, които летят до САЩ, да поддържат въоръжена охрана на борда.

Цветовата система за степени на терористична опасност бе въведена след атаките от 11 септември 2001 г. Най-ниската степен е синя, като градира през жълто и оранжево до най-високото ниво - червено.

Споделяне

Още от Свят