САЩ предприеха стъпки за признаване на арменския геноцид

САЩ предприеха стъпки за признаване на арменския геноцид

Комисията по външни отношения към Долната камата на парламента на САЩ призна в четвъртък геноцида над арменците от страна на Османската империя в началото на миналия век, съобщиха световните информационни агенции. Президентът на Армения Роберт Кочарян изрази надежда решението на Камарата на представителите да доведе до пълно признаване на геноцида през 1915 година. Той призова Турция да започне разговори с неговата държава за възстановяване на двустранните отношения.

Малко по-рано турският президент Абдула Гюл порица вота. Досега Анкара винаги е отричала геноцида.

“За съжаление някои политици в САЩ се оказаха глухи за призивите да прояват разум и отново се опитаха да жертват големите проблеми за малки вътрешнополитически игри”, заяви президентът. По думите му решението на комисията е "неприемливо" и изтъкна, че то няма никаква валидност или значение за турския народ.

Белият дом също погледна критично на решението на Камарата на представителите, изразявайки страхове, че то може да накара Турция да спре сътрудничеството във “войната с тероризма”.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси смята да предложи резолюцията за гласуване пред пълния състав на Камарата, но все още не е определена дата.

Сенатът също обмисля подобна резолюция, заклеймяваща като геноцид избиването на над един милион арменци между 1915 и 1923 година от османските турци. И двата документа имат чисто символичен характер и не изискват подписа на президента.

Турция отхвърля твърденията за геноцид над арменците в  Османската империя.  Арменската страна твърди, че около 1,5 милиона арменци са загинали при масовите кланета. Анкара от своя страна посочва, че около 300 хиляди арменци и най-малко още толкова турци са били убити при вълненията, предизвикани от въстанието на арменците, които се  включили на страната на руската армия във войната.

Споделяне

Още от Свят