САЩ признават за над 350 цивилни жертви при удари срещу ИД в Сирия и Ирак от 2014 г.

САЩ признават за над 350 цивилни жертви при удари срещу ИД в Сирия и Ирак от 2014 г.

Най-малко 352 цивилни са станали жертва на ударите на оглавената от САЩ коалиция срещу обекти на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия от началото на операцията през 2014 г., съобщиха в изявление американските военни, цитирани от Ройтерс.

В месечния си доклад за жертвите сред мирното население при операциите на коалицията срещу ИД щабът на коалицията отбелязва, че все още проучва 42 съобщения за загинали мирни граждани. В него се казва, че от ноември 2016 г. до март тази година са били убити 45 цивилни и се съобщава за 80 цивилни жертви от август 2014 г. досега, които преди не са били обявявани. Данните включват и 26 загинали при три отделни удара през март.

Съжаляваме за неумишлено причинената гибел на невинни граждани и изразяваме най-дълбоко съчувствие към семействата им и други хора, засегнати от въздушните удари, заяви в комюнике Пентагонът. 

Според правозащитни и мониторингови организации въздушните удари на коалицията са отнели живота на над 3000 цивилни в Ирак и Сирия, допълва БТА. 

Споделяне

Още от Свят