САЩ продават на Обединените арабски емирства ракети "Пейтриът" за два млрд. долара

Ракети "Пейтриът", сн. БГНЕС
САЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара, съобщи американското военно министерство.
 
Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ, а министерството на отбраната информира за нея Конгреса, който може да се противопостави, уточни в комюнике Пентагонът.
 
Този оръжеен договор "ще стане принос към външната политика и националната сигурност на САЩ, като засили сигурността на важен съюзник, който е бил и продължава да бъде сила, съдействаща за политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток", посочва Вашингтон.
 
Продажбата на 60 ракети "Пейтриът" Пи Ей Си-3 и 100 ракети "Пейтриът" Джи И Ем-Ти "ще засили способността на ОАЕ да отговаря на днешните и бъдещите заплахи от страна на летателни апарати и ракети", допълва Пентагонът, без обаче да спомене Иран - големия шиитски съперник на сунитските монархии от Залива.
 
Сделката "няма да промени основния военен баланс в региона", добавя ведомството.
 
ОАЕ са съюзник на САЩ, но в отношенията между Вашингтон и страните около Персийския залив се появи напрежение през управлението на Барак Обама поради предприетото от него плахо сближаване с Иран. Емирствата, от друга страна, са част от арабската военна коалиция начело с Рияд, която се бори в Йемен с бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран.  
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?