САЩ ще преговарят с България за нови бази на американските ВВС

До една-две седмици посолството на САЩ в София ще получи инструкции от Белия дом за преговори с българската страна по възможността за разполагане на част от 4 ескадрили на ВВС на САЩ и отделни самолети, които ще бъдат сред новите военновъздушни бази на САЩ в Европа.

Това съобщи в Пловдив днес капитан втори ранг Кристофър Макдоналд, военноморски аташе в мисията в рамките на семинар за необходимостта от съюзнически военни бази в България, както и значението им за националната сигурност на страната.

Според Макдоналд САЩ не правят разлика между България, Румъния или която и да е друга страна по отношение на членството в НАТО. Ние работим с всички в името на сигурността, заяви още Макдоналд, цитиран от Дарик радио.

Регионален център за евроатлантически инициативи-Пловдив,организатор на форума, представи анализ, според който с драстичното намаляване на личния състав и въоръженията на Българската армия през последните години, са намалени и националните отбранителни способности на България.

Според специалистите този ефект може да бъде неутрализиран с приоритетно развитие на отбранителните способности, които съответстват на новите стратегически условия, на новите мисии, в това число и тези на НАТО.

За тази цел България трябва да подготви и поддържа летище, на което да бъдат приемани сили на ВВС на НАТО, посочва анализът на центъра.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: