САЩ твърдят, че продължават политиката на силния долар

В интервю за агенция Ройтерс финансовият секретар Джон Сноу казва, че Япония и Европа не трябва да обвиняват слабия долар за икономическите си неблагополучия. Девалвирането на еврото и йената не е начин за подпомагане на растежа в дългосрочен план, отбеляза Сноу.

Смята се, че валутните дилъри, които вече поставят под съмнение ангажимента на правителството на Джордж Буш към поддържане на силен долар, вероятно ще се хванат за думите на финансовия министър в интервюто. Сноу обаче внимателно повтори, че подкрепя политиката на правителството по отношение на долара.

Доларът падна рязко вчера след като Сноу заяви по теливизия Ей Би Си, че слабият долар помага на износа на САЩ. Според търговци думите на Сноу означават, че САЩ тихомълком се дистанцират от продължителната си политика да поддържат силен долара, въпреки че постоянно повтарят като заклинание, че не са се отказали от този ангажимент.

Вчера Белият дом заяви, че износът не зависи само от валутните курсове и се опита да разсее спекулациите за промяна в политиката на САЩ спрямо долара.

"Нашата политика е да имаме силен долар, като подчертаваме, че силният долар означава долар, който добре запазва стойността, който е добро средство за обмяна, валута, която хората ще желаят да притежават и да деноминират в нея активите си," каза Сноу в интервюто.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?