САЩ все пак се надяват да изгоним иракските дипломати

Съединените щати се надяват българското правителство да преосмисли позицията си за суспендиране на иракското дипломатическо присъствие в България, предаде Нова телевизия. Това обаче не е предадено по официален ред - чрез писмо или нота - до българското външно министерство.

Българската страна също не е дала официален отговор на американското искане, отправено към близо 60 държави, за прекъсване на дипломатическите отношения с Ирак и изгонване на дипломатите.

В четвъртък премиерът Симеон Сакскобургготски каза, че засега няма причина да бъдат изгонени иракските дипломати. Днес той посочи, че немалко държави са решили да оставят посолствата открити. По думите му решението първо зависело от отношенията ни с Ирак в контекста на Виенската конвенция. Било обаче и въпрос на преценка.

Запитан означават ли това, че има възможност тази позиция да бъде променена, Симеон отговори: "Има неща, които в международната дипломация не са нито черни, нито бели, нито се отговаря по един необмислен начин, колкото и да бъде интересно от медийна гледна точка".

В същото време говорителят му Димитър Цонев уточни, че информацията продължава да се проучва, но на този етап българските власти не са открили основания, за да пристъпят към подобна мярка спрямо иракските дипломати.

До момента, в който не намерим ясни юридически или други основания, не бихме могли да се отзовем на поканата на САЩ, каза и външният министър Соломон Паси. И той повтори, че България трябва да се съобразява преди всичко с Виенската конвенция за дипломатите.

"Това е българско решение", бе коментарът на американския посланик Джеймс Пардю на въпрос дали САЩ са разочаровани от заявената от правителството позиция и допълни: "Ние всички ще оценяваме ситуацията, съобразявайки се с действията на иракските дипломати в България". В същото време Пардю посочи, че България поддържа много силно позицията на САЩ по Ирак. "Ние оценяваме това и ще продължим да работим заедно с правителството на България".

До този момент няма сигнал иракското посолство да представлява потенциален риск за България или източник на тероризъм, каза още Паси в отговор на въпрос, свързан с изявленията на посланик Яхия Махди в Бургас, че след началото на войната всички американски обекти по света ще бъдат заплашени от терористични актове. Именно в Бургас е разположена американската база със самолетите - цистерни, които презареждат във въздуха изтребителите на съюзническите войски. На този етап не сме открили действията на иракските дипломати да представляват конкретна заплаха за България, каза Паси.

Месец преди началото на войната в Ирак, когато САЩ отправиха искането, много държави изгониха намиращи се на тяхна територия иракски дипломати, поради подозрения в шпионаж. Сред тях имаше и държави, които не участват в коалицията на САЩ, като Германия, Сърбия и Черна гора и др.

Помолен за коментар на факта, че Румъния е взела решение да експулсира иракските дипломати от Букурещ, Паси каза, че всяка държава преценява своя национален интерес и своето поведение в зависимост от конкретните обстоятелства.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: