САЩ за първи път имат чернокожа министърка на правосъдието

Лорета Линча

Сенатът на САЩ утвърди Лорета Линча за първата чернокожа министър на правосъдието и главен прокурор в историята на страната, предадоха световните агенции.

Президентът Барак Обама номинира Линч на мястото на Ерик Холдър, първия чернокож, заемал този пост. Нейната кандидатура бе утвърдена от Сената с 56 гласа "за" при 43 "против".

От 2010 г. 55-годишната Линч е федерален прокурор в район на Ню Йорк. Тя има репутация на сериозен професионалист.

Утвърждаването на Линч за правосъден министър и главен прокурор на САЩ бе забавено с пет месеца по различни причини. Последният път това стана заради дълъг спор за абортите и законопроект за секс трафика.

Любопитното е, че процесът отне повече време от утвърждаването на последните седмина предшественици на Лорета Линч на поста взети заедно.

Много представители на Републиканската партия, която контролира двете камари на Конгреса, се обявиха против кандидатурата на Линч заради нейната подкрепа за политиката на президента демократ в областта на имиграцията.

Очаква се Линч да встъпи в длъжност в понеделник.

Предишният правосъден министър и главен прокурор на САЩ заемаше поста от началото на първия мандат на президента през 2009 г. Според мнозина Ерик Холдър подаде оставка заради скандали и неприятни ситуации, в които бе замесен. Холдър, например, се намеси лично в успокояването на положението във Фъргюсън след убийството на невъоръжен чернокож младеж от бял полицай в предградието на Сейнт Луис през август, като далеч не всички предприети от него действия бяха одобрени от Конгреса, правозащитните организации и обществеността.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?