САЩ заплашени от терористичен удар през лятото

Съединените щати са навлезли в "период на сериозна заплаха" от терористични атентати, възможни цели на които могат да бъдат важни събития до януари 2005 г., обяви Белият дом в сряда.

Това стана след като източници от федералните служби за борба с тероризма по-рано обявиха, че американските власти са получили нова, много надеждна разузнавателна информация, че членове на Ал Каида или други терористи се намират на територията в Съединените щати и подготвят голям удар това лято.

Подобна атака може да бъде организирана преди президентските избори през ноември в опит да се предреши изходът от тях, заявиха служители от разузнаването, цитирани от Си Ен Ен.

Разузнавателните източници посочват, че макар новите сведения да не дават представа за начина, времето или мястото на евентуалната атака, това са едни от най-обезпокоителните данни, получавани след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде АП.

"Нашите служители, натоварени със засилването на мерките за сигурност, и техните колеги от Министерството на вътрешната сигурност дават всичко от себе си 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, за да се противопоставят на терористичните заплахи у нас", заяви говорителят на Белия дом Скот Маклелън, цитиран от Франс прес.

Той подчерта, че през идните месеци предстоят много важни събития, които са възможни мишени за атентати, въпреки че няма сведения по въпроса от страна на разузнавателните служби. Като такива събития Маклелън определи предстоящата среща на върха на Г-8 в Сий Айлънд от 8 до 10 юни, честванията на 60-годишнината на десанта в Нормандия на 6 юни и на Деня на независимостта на 4 юли, националните конференции на демократите в края на юли и на републиканците през август, президентските избори на 2 ноември, и встъпването в длъжност на новия държавен глава през януари 2005 г.

В сряда предупреждения за подготвяни идните месеци атентати отправи и министърът на вътрешната сигурност Том Ридж, като по-късно се очаква министърът на правосъдието Джон Ашкрофт и директорът на ФБР Робърт Мълър да дадат пресконференция в централата на ФБР.

Цитираният от АП източник от службите за борба с тероризма е изразил опасения, че терористите могат да използват химическо, биологическо или радиоактивно оръжие, което да причини много повече жертви и щети от една конвенционална бомба.

Той отказа да съобщи как са получени тези сведения, но изтъкна, че те са по-надеждни и по-категорично потвърдени от обикновено.

Въпреки това според него няма непосредствени планове за повишаване на националното ниво на терористична заплаха от жълто(умерено) на оранжево (високо).

Американски представители многократно предупреждаваха, че терористичната организация Ал Каида е решена да нанесе удар на американска територия отчасти, за да покаже, че е в състояние да го направи въпреки засилените мерки за сигурност в страната след атентатите от 11 септември, отбелязва Асошиейтед прес.

Седмици наред представители на агенциите за сигурност изразяваха тревога във връзка с публични прояви като очакваната в събота церемония за отдаване почит на загиналите във Втората световна война, която ще се състои пред мемориала на Националния мол във Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят