САЩ започнаха да прехвърлят танкова бригада в Източна Европа

САЩ започнаха да прехвърлят танкова бригада в Източна Европа
В германското пристанище Бремерхавен днес започна разтоварването на въоръженията и оборудването за новата американска танкова бригада, която ще бъде стационирана на ротационна база в седем страни членки на НАТО в Източна Европа, съобщи Асошиейтед прес.
 
Дислоцирането на бригадата е част от операция "Атлантическа решимост", която има за цел да бъде гарант за мира и стабилността в източноевропейския регион във време на нарастваща непредсказуемост и враждебност на действията на Русия. От САЩ ще бъдат прехвърлени около 3500 войници от 4-а пехотна дивизия от Форт Карсън в щата Колорадо заедно с въоръжението им, включващо 87 танка и 144 БТР-а "Брадли". Процесът на прехвърлянето на дивизията и оръжията ще продължи две седмици. Очаква се в Бремерхавен до неделя да пристигнат още два кораба с бойна техника. Повечето от американските войници ще пристигнат със самолети директно в Полша. 
 
Новите американски сили на първо време ще се съберат в Полша, където ще установят първия си щаб и ще участват в танкови учения. После те ще се разпръснат в седемте страни - от Естония до България, като ще бъде създаден и щаб в Германия. Съставът на американската танкова бригада ще се "върти" на всеки 9 месеца.
 
САЩ планират още да прехвърлят в Европа и бойна авиобригада с 10 хеликоптера "Чинук" и 50 хеликоптера "Бляк хоук" с общ персонал от 1800 души от Форт Дръм в щата Ню Йорк, както и батальон с 24 атакуващи хеликоптери "Апачи" и 400 души персонал от Форт Блис, щата Тексас. Те ще бъдат разположени в Германия, като част от хеликоптерите ще отидат и в Латвия, Румъния и Полша, посочва АП. 
 
НАТО вече започна да складира военно оборудване и муниции в Източна Европа, за да намали времето за разполагане там на допълнителни военни сили в случай на нужда. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят