САЩ затварят центъра за обучение на иракски опозиционери в Унгария

Центърът за подготовка на американската армия във военновъздушната база Тасар в Южна Унгария, който обучава иракски емигранти за спомагателни задачи във войната в Ирак, прекратява своята дейност.

Това съобщи днес официално пресслужбата на центъра, цитирана от ДПА. В съобщението се казва, че са били обучени две групи иракски доброволци и повече групи няма да се обучават.

САЩ също така ще изтеглят инструкторския си персонал от базата в Тасар. Не се посочват причините за прекратяване на обучението на иракските емигранти, които бяха подготвяни за преводачи и офицери за свръзка към войските на коалицията.

Унгарски медии, цитирани от ДПА, посочват, че досега в Тансар са били обучени 2 групи иракчани - първата група е била от 50 души, а втората е от 26.

ДПА припомня, че унгарското правителство разреши в Тасар да бъдат обучени 3000 иракски емигранти. Базата е наета с договор от американците през 1995 година.

Пресслужбата на центъра за обучение в Тасар съобщи, че първата група иракчани е отлетяла преди един месец за района на Персийския залив и ще помага при възобновяването на доставките по програмата на ООН "храна срещу петрол" през иракското пристанище Ум Каср. Те както и втората група, ще помагат също така при разпределянето на хуманитарните помощи сред населението. Не бяха дадени цифри.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?