Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съвестта на военните началници била чиста за погрома на база "Индия"

0 коментара

Съвестта на Генералния щаб и военните началници е чиста за инцидента в Кербала, обяви ген. Никола Колев. Днес той представи заключенията на военно-техническите експертизи на Генщаба за терористичния акт срещу база "Индия" на 27 декември м.г., при който загинаха петима български военнослужещи, десетки бяха ранени, а базата - разрушена.

Участието в мисии е национална, а не само военна задача, трябва да се включат активно всички министерства и ведомства, каза Колев и обяви, че освен военните, цялата държава е в дълг към военнослужещите. Според него е необходима нова държавна политика, с пакет от социални закони за защита на българските военни, които отиват зад граница, и на техните семейства.

Генщабът няма да търси отговорност от никого

Държавата е длъжник към военните
Българската държава все още е длъжник на хората с обществено най-значими професии, сред които са и работещите в отбраната, обяви Колев. Според него е необходима нова социална политика, за да получат професиите, от които зависят бъдещето на обществото и държавата, онова признание и социален статус, които заслужават. Необходима е нова законодателна уредба, която да компенсира рисковете и загубите на професионалните войници, участващи в задгранични мисии, да осигури по-добри материални условия и психологически климат на техните семейства, посочи шефът на Генщаба.

Генералният щаб на Българската армия няма да търси отговорност от никого заради атентата в Кербала - всички в София и Кербала са изпълнили задълженията си по ред и устав. "Военните не могат да съдят другите институции в държавата, които имат отношение към изпълнението на българската мисия в Ирак. Следствените органи ще преценят, ако има такава вина", каза още ген. Колев.

Колев обясни, че оперативното ръководство и контрола върху изпълнението на задачите на българския батальон в Ирак се осъществява от командира на многонационалната дивизия. Българското командване на контингента ни в чужбина от страна на Генералния щаб отговаря за комуникационното, логистично и финансово осигуряване на батальона. То контролира дали задачите, които се поставят от оперативното командване на място, отговарят на подписаното споразумение между България и Полша, но не може пряко да влия върху изпълнението на конкретно поставени задачи, обяви Колев.

От военна гледна точка българският контингент в Ирак е в състояние на война и Генералният щаб е бил с ясното съзнание за това при изпращането на батальона, каза още Колев.

Нашата армия отдавна изучава какво става с терористите, но подготовката е насочена за ликвидиране на последиците, каза Колев и призна, че бойците ни не са готови да реагират и да се защитят от тероризма. В същото време той декларира, че няма допуснати грешки при подготовката на първия ни контингент за Ирак, водени били разговори с шефа на Генералния щаб на Турция, който има опит в борбата с терористични организации, с английски инструктори и американски специалисти.

Иракчаните се дразнели от дълготрайни защитни ограждения

Българският пехотен батальон в състав от 480 души замени полк на морска пехота на САЩ в състав от 2 500 души в района на Кербала, посочи ген. Колев. Поради неосигуряването на втори пехотен батальон от друга нация за Кербала, зоната за отговорност на българския батальон е била разширена, поставени били и допълнителни задачи. От подробните му обяснения стана ясно, че допълнителните задачи били две - командирът на нашия батальон да поеме и функциите на военен губернатор, а самият батальон да се включи в подготовката на иракска полиция в провинция Кербала. Генералният щаб на армията е реагирал своевременно, усилвайки щаба на батальона със специалисти за връзка с местната власт и полиция, с медиите и гражданско-военните отношения, назначени били и специалисти по психопрофилактика.

Шефът на Генщаба заяви, че по време на атентата срещу лагер "Индия" българските бойци са проявили професионализъм и жертвоготовност, с което са изпълнили дълга си и са осуетили целите на противника. Ако не е била добре организирана съпротивата на нападението, камионът с взрив е щял да влезе вътре в базата и да се взриви. А в този момент там са били около 140 военнослужещи.

Взривявайки се в лагера, жертвите щяха да са не по-малко от 100, обяви разчетите Колев и заключи, че тази цел на терористите не е била постигната.

"На 27 декември 2003 г. срещу нашия батальон застана противник от качествено нов тип - жесток, решителен, интелигентен, солидно подготвен, организиран, въоръжен, използващ предимството да избере времето, мястото и способа си за ударите", заяви ген. Колев.

Месец преди атентата, в периода 27-29 ноември м.г. състоянието на фортификационното оборудване и инженерните заграждения на база "Индия" е инспектирано от комисия, начело със зам. командира на многонационалната дивизия и той дал указания за допълнителни мерки: усилване на защитата с бетонни съоръжения пред и около главния вход на базата, допълнително подсилване на всички кули с предпазни чували с пясък, разполагане върху цялата външна ограда на базата спирала тип "Бруно". Това било изпълнено за 24 часа, каза Колев и заключи, че са били изпълнени всички изисквания на коалиционните сили за защита на база "Индия".

След инцидента, в интервю за "Труд" командира подп. Маринов обаче призна, че игрището, през което е минала цистерната-бомба, не е било обезопасено със заграждения от пясъчни чували, защото там дни преди Коледа кацнал вертолета с екипа на Слави Трифонов.

От трите страни на лагера "Индия" има улици, сгради, къщи, във всяка от която живеели по 10-12 деца, тухларна, действаща джамия. Нападението е извършено откъм поляната. Били водени разговори да се поставят инженерни заграждения и около нея, но имало реакция от местните хора и религиозните лидери, защото там всеки ден играели по 150 деца.

По пътя имало постоянно усилен трафик от коли и преминавали автомобили, подобни на този, който се взриви - цистерни за превоз на газ, който се използвал в тухларната фабрика, обяви ген.Колев. По-късно, в отговор на въпрос обаче той не можа да потвърди дали в тухларната се работи с газ.

Анализът на експертите в Генщаба показвал, че за осигуряването на пълна физическа защита при атака от този тип било необходимо изграждане в пълен обем на противотанкова охрана, обяви днес Колев. Градските условия, в които е разположена базата, както и целта да се възстанови местното гражданско управление, изисквали да се поддържа толерантно отношение от страна на местното население към българския контингент, което не позволявало изграждане на пълна защита.

Започна смяната на контингента ни в Ирак

С два полета в четвъртък за Кувейт заминаха военослужещите от втория пехотен батальон за Кербала. Рано сутринта от летище Пловдив за Кувейт отпътуваха с полет на Боинг 737първите 79 кадрови войници от втория контингент, а към 16.30 ч. замина и втората група от 78 военнослужещи. Районът бе отцепен през нощта и охраняван непрекъснато от военна полиция и жандармерия.
още

Всяко дълготрайно инженерно оборудване и настаняване поражда недоволство сред местните хора, заяви Колев. Те се опасявали, че коалиционните войски се готвят за продължително присъствие, а трябвало да имат чувството, че войските са там, докато Ирак си изгради свое управление.

В Ирак има и дефицит от бетонни елементи за изграждане на защитни съоръжения, посочи Колев. Капацитетът на иракските фабрики бил малък, всеки ден инженерите предписвали по-високи и по-тежки блокове, но нямало кой да ги произведе и се редели на опашки за тях.

Специалистите на Генералния щаб оценяват, че ефектът от взривяването на цистерна-бомба се равнява на ефекта от експлозията на открит заряд с мощност приблизително 10 тона. За да няма поражения, базата трябва да е отдалечена от епицентъра на взрива на над 5000 метра, а в случая е била на 150 метра.

Ген. Колев посочи, че успоредно с цистерната - бомба срещу българския лагер е стреляно от съседните сгради със 120-милиметрови минохвъргачки и с противотанкови гранати.

По време на нападението военните ни са действали правилно, заключи Колев като изброи по минути каква заповед е била издадена от командира.

Шефът на Генщаба не знае имало ли е в база "Индия" гранатомет по време на атаката

Шефът на Генщаба потвърди, че в момента съществува напрежение сред местното население в Кербала заради магистралата в близост до лагер "Кило", която българите затворили, докато укрепят базата. По думите му, това било временно положение и след изграждането на защитните съоръжения едното платно щяло да се пусне за движение. Ген. Колев отрече полското командване да е заповядвало на българския батальон да отвори магистралата. Водели се разговори, за да се убедят местните, че мярката е временна.

Журналистът Цветан Томчев, пратеник на в. "Дневен Труд" в Ирак след атентата, обвини началника на Генералния щаб, че показва невярна по мащаб схема на база "Индия" в обясненията и възстановката на терористичните атаки от 27 декември.

Ген. Никола Колев се ядоса на въпроса и обяви, че схемата с очертанията на разположението на всеки детайл в българската база е точна. С вас такава дискусия няма да водим!, обяви с треперещ глас шефът на Генералния щаб.

Томчев постави и въпроса за липсата на противотанково оръжие в базата, с което да се противодейства на цистерната-бомба. Ген. Никола Колев обаче не можа да даде точен отговор дали в база "Индия" са разполагали с гранатомет в този момент. Отговорът му бе, че ще провери. В същото време Колев заяви, че срещу цистерната-бомба не е използван гранатомет, защото "не е целесъобразно".

Журналистът оспори и широчината на изкопания защитен ров около базата, която според Колев е 1 метър.

Аз работя по докладите, които получавам от моите подчинени, каза ген. Колев и обяви отново, че няма да води диалог. Има заблуди и неточности в експозето ви, посочи журналистът, след което му бе отнета думата. На въпрос защо в този ден арабите не са били на работа в базата, Колев препоръча на журналиста да ги попита тях.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.