Съветът на ЕС отмени санкциите срещу Малдивите

Съветът на ЕС отмени санкциите срещу Малдивите

Съветът на ЕС реши да отмени ограничителните мерки срещу Малдивите, въведени миналата година. Санкциите включваха налагане на забрана за пътуване и запор на имущество на хора и организации, отговорни за подкопаването на принципите на правовата държава или за възпрепятстване на постигането на политическо решение на Малдивите.

Те засягаха и отговорните за сериозни нарушения на правата на човека.

Ограничителните мерки бяха въведени след влошаване на политическата обстановка на Малдивите през първата половина на 2018 г., особено заради възпрепятстването на работата на парламента и съдебната власт, се отбелязва в съобщението на Съвета, съобщи БТА.

След встъпването в длъжност на администрацията на президента Ибрахим Мохамед Солих през ноември 2018 г. политическата обстановка се подобри, отчитат външните министри на ЕС.

Произвеждането на мирни и демократични парламентарни избори на 6 април тази година беше положителна стъпка. Правителството потвърди решимостта си за укрепване на демокрацията, осигуряване на добро управление и подобряване на спазването на човешките права, се допълва в съобщението. 

Споделяне

Още от Европа