Съветът на ЕС утвърди либерализацията на визовия режим за украинците

Съветът на ЕС утвърди либерализацията на визовия режим за украинците

Съветът на ЕС утвърди решението за либерализация на визовия режим за украинците, съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от АФП.

Решението ще влезе в сила съвсем скоро, след като бъде подписано от Европейския съвет, представляващ 28-те страни членки, ЕС и ЕП.

Всички украинци, притежаващи биометрични паспорти, ще могат след това да пребивават в ЕС за максимално 90 дни не по-често от веднъж на половин година. Тези пътувания могат да бъдат с делова цел, с цел туризъм или посещения при приятели и роднини. Украинците обаче няма да имат право да работят или да учат през този период.

Освобождаването от визи ще се прилага във всички страни членки без Великобритания и Ирландия. То ще важи и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

В началото на април Европейският парламент гласува в подкрепа на тази мярка и тогава украинският президент Петро Порошенко я приветства.

Очаква се до две-три седмици решението за визовата либерализация да бъде подписано. После то ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?