Съветът на Европа критикува условията за мигрантите в Гърция

Съветът на Европа критикува условията за мигрантите в Гърция

Мръсни и препълнени килии, недостиг на храна и на питейна вода, полицейско насилие - Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа разкритикува във вторник условията, при които живеят хиляди мигранти в центровете за задържане в Гърция, предаде Франс прес.

"Държането на хора в такива условия може да бъде счетено за нечовешко и унизително отношение, което може освен това да представлява риск за общественото здраве", казват експерти от паневропейската организация в доклад, изготвен след две посещения на терен, през април и юли 2016 г.

Делегати на комитета са посетили двайсетина лагера, полицейски управления и гранични пунктове, където мигранти са били държани в продължение на седмици, дори на месеци. Те са посетили и така наречените "горещи точки, лагери за регистриране на новодошли, на два острова в Егейско море.

В доклада се дава за пример бежански лагер в Солун, където по чаршафите имало въшки, "гореща точка" на остров Лесбос, където в един контейнер с площ 46 квадратни метра имало 43 души, и свидетелски показания, според които полицаи са ритали и удряли с юмруци мигранти.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?