Съветът на Европа откри път за връщане на Русия в организацията

Руският външен министър Сергей Лавров

Декларацията на Комитета на министрите на Съвета на Европа за равни възможности за всички страни да участват в работата на Парламентарната асамблея на СЕ бе окачествена като важна крачка в правилна посока от председателя на комисията по международните въпроси на руския Съвет на федерацията Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

Тази крачка, каза той, "потвърждава нашите предишни оценки за необосноваността и противоправността на предишните санкционни решения на ПАСЕ спрямо руската делегация".

Декларацията бе публикувана на сайта на Съвета на Европа след срещата на външните министри на страните членки в Хелзинки. В нея, освен това се казва, че "едно от фундаменталните задължения на страните от СЕ е плащането на членския внос в бюджета на организацията". Министрите посочват също, че "биха приветствали участието на делегации на всички страни членки в сесията на ПАСЕ през юни, като се отчита важността на избирането на генерален секретар и съдии в Европейския съд по правата на човека".

Според Ройтерс постигнатото днес в Хелзинки съгласие, фиксирано в декларацията, открива пътя за завръщането на Русия в организацията. Така се решава спорът, започнал след руската анексия на Крим през 2014 г. и последвалите събития в Източна Украйна, довел до лишаването на Москва от право на глас в ПАСЕ. В отговор на това преди две години Русия престана да плаща членския си внос в СЕ, а той е твърде значителен, защото тя е и най-голямата страна членка.

На изказването си на заседанието на Комитета на министрите руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ДПА, предупреди, че сигурността на континента едва ли е възможна без участието на Русия.

"Ние не се стремим да излезем от Съвета на Европа, каквито слухове се пускат. Не се отказваме от нито едно от своите задължения, включително и финансовите", подчерта той. Лавров даде висока оценка на приноса на СЕ за развитието на руското национално право, за реформирането на съдебната система и за решаването на много други хуманитарни въпроси.

Косачов съобщи, че декларацията на комитета на министрите ще бъде обсъдена от бюрото на ПАСЕ на заседание следващата седмица. "По принцип те би трябвало да се съгласят с нея", каза той, но уточни, че след това заседание депутатите в ПАСЕ ще определят последователността на по-нататъшните действия. "Каква ще бъде тя - предстои да видим", отбеляза Косачов.

"Сега ще наблюдаваме каква ще бъде реакцията на решението (на Комитета на министрите) и последващите действия от страна на ПАСЕ - уставът е един за всички органи на властта в организацията. Ръководството на ПАСЕ все още разполага с време до юнската сесия", каза Косачов.

Председателят на комисията по международните въпроси на руската Дума - долната камара на парламента - Леонид Слуцки изрази мнение, че декларацията на Комитета на министрите на СЕ открива възможност за уреждане на кризата в отношенията между Русия и ПАСЕ, но не е пробив в тази посока. "В нея няма конкретни препоръки към ПАСЕ за отстраняване на санкционните норми в регламента, които водят до дискриминация спрямо национални делегации. Няма също и компромисни предложения. Има само общи призиви да се гарантира равенство на правата на всички държави членки на Съвета на Европа", каза Слуцки. Той смята, че участието или неучастието на руската делегация в изборите за нов генерален секретар на СЕ на юнската сесия ще има решаващо значение за продължаване на сътрудничеството на Русия с организацията.

Според Ройтерс компромисът между 47-те страни членки на срещата в Хелзинки е бил постигнат с усилията на Франция и Германия и означава, че Русия вероятно ще вземе участие в юнската сесия на ПАСЕ, когато ще се избират новите ръководни органи.

Украйна, подкрепена от 6 други страни, се е опитала да блокира компромиса, но без успех, защото споразумението е било гласувано с квалифицирано мнозинство, посочиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Украинският външен министър Павло Климкин е бойкотирал срещата в Хелзинки. Неназовани официални представители казаха, че разбират недоволството на Киев, но добавиха, че СЕ не е мястото за решаване на Кримския проблем.

Сред страните, които не подкрепиха решението на Комитета на министрите, е Литва. Това съобщи на сайта си нейното външно министерство. Външният ѝ министър Линас Линкевичус каза, че за да се върне в ПАСЕ, Русия "първо трябва да демонстрира конструктивни действия". Според него "Съветът на Европа трябва и занапред, ръководейки се от своите ценности, да оценява агресивните действия на Русия. Иначе организацията може да изгуби авторитет".

Споделяне

Още от Европа