Сдаваме губернаторския пост в Кербала на полски офицер

Зоната на отговорност на българския пехотен батальон в Кербала ще бъде намалена от началото на март, съобщи Дарик радио, цитирайки източници от министерство на отбраната.

С дислокацията на полски батальон в града контингентът ни ще отговаря за реда и сигурността само в южната част на Кербала и близкото градче Ал хилия.

Полските военни ще поемат охраната и патрулирането в централната част на града, след което командирът на втория български батальон подп. Наско Люцканов ще предаде на полски офицер функциите на военен губернатор на Кербала.

Очаква се преговорите за преразпределение на отговорностите в рамките на многонационалната бригада Център - юг, които се водят в полския щаб, да завършат до края на февруари.

След атентата срещу българската база "Кило" в Кербала на 27 декември м.г., при който загинаха петима наши военнослужещи, президентът Георги Първанов поиска от полския си колега Квашневски нашият батальон да бъде подсилен от още съюзнически сили.

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев на няколко пъти заяви, че на мястото на над 2000 американски морски пехотинци редът в Кербала се осигурява от по-малко от 500 български войници. Един батальон е недостатъчен за целия град, заяви след ген. Колев и лидерът на БСП Сергей Станишев.

След инцидента в Кербала, част от функциите на военните от първия батальон бяха прехвърлени на американци и поляци, за да не влязат нашите в конфликт с местното население. Заради трагедията, вторият ни пехотен батальон за Ирак замина и в непълен състав, защото близо 40 души се отказаха от участие в мисията.

Междувременно в България още се правят анализи на причините, довели до трагичния инцидент. След експертизата на Генералния щаб, която установи липса на нарушения от командния състав, бе изготвен и доклад от междуведомствената комисия, назначена от военния министър Николай Свинаров и шефа на Генщаба ген. Колев, който Съветът по сигурността към премиера обсъжда на заседание във вторник вечерта.

Още в края на миналата седмица обаче и Свинаров, и Колев казаха, че виновни няма да бъдат назовани, а премиерът каза, че по-важно е да се извлекат поуки занапред. Все пак, министър Свинаров каза, че ако се докаже, че някой не си е изпълнил задълженията, ще се стигне до дисциплинарни наказания.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?