Сделка за освобождаването на ливанските войници, пленени от Ал Каида през 2014 г.

Роднини на пленените ливански войници гледат телевизионните новини за тяхното освобождаване.

В ливанския град Арсал на границата със Сирия започна изпълнението на сделка за освобождаването на ливанските военнослужещи, взети за заложници от Фронта ан Нусра, които ще бъдат разменени срещу ислямисти, намиращи се в ливански затвори.

Както съобщи телевизия Ал Манар, екстремистите от свързаната с Ал Каида групировка ще освободят 16 от 25-те войници и жандармеристи, пленени при нахлуването на Фронта ан Нусра в Арсал през август 2014 г. Те ще бъдат разменени срещу 13 ислямисти, задържани в ливански затвори, сред които Саджа ад Дулайми, бивша съпруга на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, която е родила в затвора. Телевизионните кадри от мястото на размяната показаха конвой на Червения кръст и три жени, една от които напълно забулена и с бебе на ръце, да излизат от една от колите, предаде Ройтерс.

Сделката бе постигната с посредничеството на Катар. Финалният етап от преговорите започна в събота с обявяването на прекратяване на огъня в Арсал между ливанската армия и екстремистите. По-рано във вторник тялото на ливански войник, убит в плен от Фронта Нусра, бе предадено на Червения кръст и ливанската служба за сигурност. Източник от ливанските сили заяви, че връщането на тялото на Мохамед Хамиех е първата стъпка в осъществяването на сделката. Той е един от четиримата войници, убити при атаката.

Споделяне

Още от Свят