СДС и БСП не очакват Лучано да стигне втори тур

Представители на СДС и БСП смятат, че царският кандидат - кмет за София няма шанс да стигне до балотаж, а от ДПС изразиха надежда, че Васил Иванов - Лучано може да намери място в първата тройка сред претендентите.

"Сега, когато всички основни претенденти за кметския пост в София са ясни, за мен основна цел остава да покажа, че единствено СДС може да предложи прозрачно и отговорно управление на София", заяви лидерът на СДС и кандидат - кмет за столицата Надежда Михайлова. Тя, както и останалите политици, не бяха изненадани от издигането на Лучано.

Що се отнася до ген. Бойко Борисов, то той има много повече работа като секретар на МВР и в борбата срещу престъпността, коментира зам. - председателят на СДС Владимир Кисьов отпадналата кандидатура на ген. Борисов. "Нито Лучано е десен кандидат, нито НДСВ е дясна партия, там има толкова леви политици, така че от БСП би трябвало да се притесняват повече от някакъв отлив на гласове. Васил Иванов няма шансове за балотаж, прогнозата ми е до втори тур да стигнат Надежда Михайлова и Стоян Александров", заяви Кисьов пред Mediapool.

Според зам.-председателя на СДС Емануил Йорданов, Васил Иванов ще претендира за частта от електората, която би гласувала за сегашния кмет Стефан Софиянски. За Йорданов по-интересен въпрос е защо министър-председателят Симеон Сакскобургготски не е подкрепил Стефан Софиянски за трети кметски мандат, след като в продължение на две години те са били близки и са се подкрепяли взаимно, предаде БТА.

Васил Иванов е сериозен кандидат за кмет, но не бих надценявал неговите шансове, коментира пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Сравнявайки различните кандидати мисля, че този на левицата със своите мениджърски качества и със своя професионален опит има много сериозни шансове, допълни той.

По думите му Стоян Александров като че ли единствен се кандидатирал, за да управлява по-добре София, докато повечето останали кандидати решават по-скоро вътрешнопартийни проблеми на партиите, които ги издигат. Става дума за НДСВ и СДС, уточни Станишев.

НДСВ нямаха друг избор и те като СДС са изправени пред дефицит на кадрови ресурс, заяви зам.-председателят на БСП Румен Овчаров пред Mediapool.

"Васил Иванов стои добре в публичното пространство. Другият вариант беше Бойко Борисов, аз честно да си призная се надявах да бъде той, защото един генерал винаги внася малко по-друг характер на предизборната кампания. Помним какво стана на президентските избори, Бойко Борисов можеше да изиграе една такава роля, но цялата атракция около неговото издигане беше по-скоро около неговото елиминиране от МВР, което не се състоя", посочи Овчаров.

Според него шансът и задачата на Лучано на тези избори са "да стабилизира НДСВ като някаква политическа сила или политически фактор с постоянен характер, преди всичко за София, а не като такава, на която времето вече изтича. Иначе той нито има шансове, нито ще се стреми да побеждава".

В отговор на въпрос какви са шансовете на Васил Иванов, депутатът от ДПС Кемал Еюп каза, че няма да е добре, ако поддръжката за Васил Иванов и за НДСВ като политическа сила е под 10 на сто. Но аз съм оптимист, че кандидатът на НДСВ за кмет на София ще намери място в първата тройка, отбеляза Еюп.

Той определи кандидатурата на спортния министър за столичен кмет като добра и много удачна за НДСВ. Иванов е софиянец, има бизнес в София и е познато име за столичани, обясни Еюп пред БТА. Той предполага, че във вторник Централният съвет на ДПС ще обсъди въпроса дали ще има номинация за кмет на столицата или ще подкрепим един от кандидатите.

По думите му, ако ДПС не издигне свой кандидат, няма да е учудващо да бъде рамо до рамо с коалиционния си партньор.

В разпространен писмен коментар кандидат-кметът Любен Дилов син не даде оценка за новия конкурент Васил Иванов, но отново призова и него, и СДС-кандидатът Надежда Михайлова да дадат ясна оценка за сегашния кмет Стефан Софиянски.

При номинацията на Михайлова миналата седмица кандидатът на коалицията Гергьовден, БЗНС.-НС и ДП коментира, че Софиянски е част от вътрешния разговор на СДС за миналото. Според днешното му изявление, сегашният кмет е част и от вътрешния разговор в НДСВ, но за бъдещето на тази партия.

Споделяне

Още от България