СДС извади документи за лостовете на влияние на Ахмед Доган

СДС извади документи за лостовете на влияние на Ахмед Доган
СДС извади във вторник писмо, което разкрива политическите протекции на ДПС при преразпределението на средствата от правителството на тройната коалиция. То е написано от кмета на небезивестното село Рибново Ахмед Башев и е адресирано до Ахмед Доган с копие до бившия екоминистър от квотата на ДПС Джевдет Чакъров. С писмото Башев отправя "молба за помощ" до Доган за отпускането на 1.633 млн. лева за изграждането на нов водопровод до селото.

Датата върху писмото е 28 ноември 2006 година, а 13 дни по-късно проектът за Рибново вече е придвижен до Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Само ден след това исканата сума е отпусната.

В писмото си Башев пише, че "продължават мъките" на хората в Рибново от тежкия воден режим. В същото време той благодари на Доган за вече изградените пътища до селото с държавни и европейски средства, но заявява, че безводието може да "помрачи доброто настроение на хората" от тези придобивки.

"Чуват се вече подмятания: "Защо са ни пътищата, като нямаме вода за пиене", доносничи Башев в писмото.

"Подобен случай в цивилизования свят не е познат. В същото време хората от Новоселци и Долно Осеново, които имат подобни проекти и подобни проблеми, чакат вече четири години да се отпуснат пари", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

През миналата година ДАНС започна проверка на Ахмед Башев и учители в местното училище за проповядване на радикален ислям. Лидерът на ДПС Ахмед Доган лично посети селото по време на предизборната кампания и държа реч за "правата и свободите на човека като фундамент на ДПС".

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан отговори на обвиненията с твърдение, че често кметове на общини пишат писма до народните си представители.

Другият заместник-председател на партията Христо Бисеров допълни, че "не е практика" да се пишат писма до лидера на ДПС с искане за държавни пари. От партията припомниха, че в предишното Народно събрание Доган е бил депутат от Благоевград, а самият Башев не е избран за кмет като кандидат на ДПС.

От СДС заявиха още, че имат и документи за скандален проект за изграждане на водопроводза село Крумово, община Родопи. Там кметът от БСП е поискал от ПУДООС 1.25 милиона лева, а предприятието му отпуска 1.5 милиона лева. Несебър получава пари от ПУДООС за ремонт на водопровод, въпреки че институцията няма право да финансира подобен проект.

Заради множеството съмнения за злоупотреби СДС поискаха незабавното закриване на ПУДООС, тъй като не подлежи на реформа. Мартин Димитров отново заяви, че до този момент от ГЕРБ не осъществяват предизборното си обещание за пълна ревизия на предното управление.

"Сигурно това не е единственото писмо. Правителството трябва незабавно да покаже решителност и да потърси отговорност на всички, замесени в тези схеми. Само така може да бъде отпушено европейското финансиране", заяви Димитров.

Депутатът от "Синята коалиция" и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Димо Гяуров съобщи и за разплатени авансово 10 милиона лева за строеж на пътища, но години след това пътища няма. Той заяви, че средствата са отпуснати през 2007 година от Национална агенция "Пътища".

"Проверката е много лесна, защото път там просто няма", добави Гяуров. Той заяви, че информацията е от собствени източници на СДС и не засяга дейността на парламентарната комисия. "Ние не бихме си позволили да използваме информацията, която постъпва в комисията. През последните няколко седмици там постъпиха няколко сигнала отново за авансово разплатени средства за непостроени пътища, така че сумите вероятно ще набъбнат", каза депутатът.

Зам.-председателят на СДС Румен Христов изнесе от своя страна информация, че Държавен фонд "Земеделие" е платил общо 90 милиона лева субсидии за земя, която не съществува. Други 60 милиона лева са изплатени по консултантски договори с фирми в условия на тежък конфликт на интереси.

Общо 300 000 лева са платени на фирма да изготви стратегия за развитие на човешките ресурси във фонда. След десетина дни тя връчва своя продукт, който е в обем от 8 страници. Фирмата, наета да рекламира фонда, е имала "задължението" да се контролира сама, съобщиха още от СДС.

Мартин Димитров настоя ресорните министри от правителството на ГЕРБ да направят пълна ревизия на институциите, които ръководят и да предоставят информацията на прокуратурата в приличен вид.

"Сега се изсипват хиляди страници и разследващият, особено ако не е запознат с конкретната проблематика, не може да направи нищо. Специализираната администрация трябва да обобщава информацията и така да я праща в прокуратурата", добави Димо Гяуров. Мартин Димитров съобщи, че ще се види лично с премиера Бойко Борисов и ще го информира за наличните данни за злоупотреби.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?