СДС очаква и гласове от НДСВ срещу Симеон

СДС очаква вотът на недоверие към премиера да бъде подкрепен и от депутати от НДСВ, чиито морал и съвест щели да проговорят.

Засега обаче в подкрепа на синия вот се обявиха само от БСП, макар да обвиниха СДС, че така реално укрепват управлението на НДСВ и търсят покачване на рейтинга си. СДС бяха упрекнати и затова, че не потърсили левицата за консултации по вота и по предизвикването на предсрочни избори.

В СДС са изчислили, че едва 9 депутатски гласа крепят правителството - "едно крехко мнозинство, което струва скъпо на обществото и на неговата политическа система". Зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов напомни и думите на Емел Етем от ДПС за необходимостта от промени в кабинета.

"Даже да бъде отхвърлено нашето искане, няма рецепта, която да обедини това мнозинство - то само ще падне след време", смятат в СДС.

"Голям успех ще бъде също така и декларираната подкрепа от отцепилата се от НДСВ група НИЕ, и ако има подкрепа от отделни депутати от НДСВ, които през последните дни изказаха несъгласие с водената икономическа политика, с работата на отделни министри, с компроматите, с лодките и яхтите, да видим дали ще проговори тяхната съвест", обясни Владимир Кисьов.

Според него било несъстоятелно вътре в НДСВ да си погаждат номера и едновременно с това да бъдат съгласни помежду си.

Трябва да си голямо тупе да правиш втори кабинет след спечелване на вота

Запитан дали ако спечели вота, Симеон може да сформира нов кабинет на НДСВ, Владимир Кисьов обясни : "Би трябвало най-голямото тупе да имаш, за да сформираш ново правителство след успешен вот на недоверие. Теоретично може, но не очаквам, защото все пак говори за морал".

Помолен за коментар на данни от НЦИОМ, според които гражданите не виждат все още в СДС алтернативата на това управление, зам.-председателят на СДС отговори: "Има и други проучвания, които показват, че няма кой друг освен ОДС да довърши спряното, а и сме доказали, че можем. Наша задача е до местните избори и след тях, с нашите програми, които ще бъдат на разположение на гражданите, да покажем какво как ще стане, какво предлагаме".

"Ние се готвим за предсрочни парламентарни избори", посочи Кисьов.

"Независимо, че премиерът декларира, че е роден с властта, две години по-късно се видя, че не може да управлява и да упражнява власт", каза той. Обясни, че царят обещал обединение, "но две години по-късно България е в най-голямото си разединение в самото парламентарно мнозинство, в институции. Има войни в отделните ведомства - такова нещо, каквото не се е случвало в България не само в най-новата история на прехода, но не се е случвало в цялата история след Освобождението".

Кисьов каза, че премиерът не предприемал нищо да спре разрухата. "Самият факт, че видяхме как и в пленарна зала, част от ПГ на НДСВ не подкрепя несъстоятелни предложения на свои колеги - мисля, че ще заговори съвестта не само по неизпълнените обещания, но и по рязкото отстъпление от завоювани вече позиции", посочи той.

Кисьов даде пример как на България вчера ѝ било напомнено от ЕС, че структурната реформа например изостава. Според бившия главен преговарящ с ЕС, в чужбина вече "се говори не под сурдинка, а гласно, за несъстоялата се реформа в България, за неслучващите се промени в администрацията, за неспазването на поети обещания"

БСП подкрепя вота, но не вярва СДС да иска властта

След като месеци наред ръководството на БСП не се разбра по въпроса да внася ли вот на недоверие към кабинета, днес Изпълнителното бюро на партията реши да подкрепи вота на СДС.

Анализът на мотивите на ОДС за вота сочат, че сините не търсят и не разчитат на подкрепата на левицата, което навежда на мисълта, че истинският мотив на ОДС може би не е сваляне на правителството, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Заместникът му Румен Овчаров съобщи, че разговарял с главния секретар на СДС Иван Иванов какви да бъдат опозиционните действия на лявата и дясната опозиция при положение, че имат една и съща цел - сваляне на правителството. От поведението и думите на Иванов обаче, станало ясно на Овчаров, че ОДС нямали намерения за сваляне на кабинета.

Твърденията на Овчаров обаче бяха опровергани категорично от главния секретар на СДС. "Това е долнопробна лъжа и манипулация. Не съм разговарял с Овчаров", заяви пред mediapool.bg Иван Иванов. "Преди месеци само бяхме заедно в телевизия "7 дни", но по друга тема. Нямам и намерение да разговарям с този човек", допълни главният секретар на дясната партия.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: