СДС още се чуди да разтрогва ли коалицията с Гергьовден и ДП

"Действията на отделни хора от дадени партии не би трябвало да поставят под заплаха бъдещото обединяване или бъдещата съвместна работа на партии от спектъра център-дясно", каза председателят на Столичния общински съвет и заместник-председател на СДС Владимир Кисьов по повод скандала с фирма "Софийски имоти", която между двата тура на изборите вкара 11 общински имота в смесено дружество, където съдружници са фирми, свързани със СИК.

Междувременно стана ясно, че шефове на групировката са отправили заплахи към съпруга на лидерката на СДС Надежда Михайлова и към шефа на Общинска банка Любомир Павлов.

Поведението на СДС във връзка с казуса "Софийски имоти" ще бъде обсъдено от НИС на СДС във вторник и евентуално ще има решение, обясни Кисьов пред Би Ти Ви.

Вчера на извънреден брифинг ръководството на ССД поиска Демократическата партия и движение "Гергьовден" да бъдат изключени от коалиционното споразумение за управление на столицата. Според партията на Софиянски двете политически сили открито защитават интереса на борческата групировка СИК в сделката със "Софийски имоти" и така нарушават принципите на "прозрачност" и "взаимен контрол" върху които почива дясната коалиция.

Говорителят на СДС Николай Младенов научи за решението на ССД вчера от медиите. Той остана неприятно изненадан от новината и каза, че всички действия преди да приключи проверката на комисията към СОС, занимаваща се със случая, са прибързани.

Крайният срок, в който трябва да бъдат обявени резултатите от проверката, изтича днес в 17 часа.

Владимир Кисьов подчерта, че СДС е представен самостоятелно в Общинския съвет и не е в рамките на коалиционното споразумение между БЗНС - Народен съюз, Гергьовден и Демократическата партия.

Документът за сътрудничество между тези политически сили беше подписан на 26 октомври - в нощта на първия тур от месните избори.

Вчера на извънредната пресконференция ръководството на ССД каза, че днес или утре ще поиска среща със СДС и БЗНС-НС, на която да бъде обсъдено бъдещето на дясната коалиция в СОС. До момента такава среща не е поискана, обясни днес Кисьов.

Сделката на "Софийски имоти" е достатъчно основание да се разтрогне коалицията между СДС, ДП и Гергьовден, смята Вили Лилков, общински съветник от СДС и член на комисията, която проверява случая.

Лилков припомни пред Инфо радио, че макар наредбите за управление на общинска собственост да са спазени при апорта на общинската собственост, има много други нарушения, които засягат целесъобразността на смесеното дружество с общинско участие. Той даде за пример "непрозрачността" при избора на съдружници, ниската оценка на общинските имоти, както и устава на новоучередното дружество, който не защитава достатъчно интересите на общината.

"Демократическата партия не може да бъде изключена от коалицията в СОС", заяви днес лидерът ѝ Александър Праматраски пред Инфо радио. Според него атаката срещу неговата партия и срещу Гергьовден е част от сценарии на кмета Софиянски за предсрочни парламентарни избори.

Скандалът със "Софийски имоти" има за цел преструктуриране на дясното пространство, смята Праматарски. Той припомни думите си от миналата седмица, когато на съвместна пресконференция с Любен Дилов, бе заявено, че коалицията между СДС и "Баба, дядо и внуче" е очевидно неудобна на много хора. На брифинга бяха споменати имената на Стефан Софиянски и на изключения депутат от ПС на ОДС Никола Николов, които, според Дилов и Праматарски, действали в тандем, за да елиминират ДП и Гергьовден.

Според Праматарски вчерашната декларация на Съюза на свободните демократи показва, че желание то на ССД е еднолично да определя кой да бъде в дясното политическо пространство и кой не.

Александър Праматарски бе категоричен, че нито неговото име, нито това на партията му, са накърнени от последния скандал. "Тези обвинения са отправени, доколкото имах възможност да се запозная, към конкретни лица. И мисля, че те ще им отговорят по подобаващ начин", заяви още той.

По повод на заплахите, отправени към Надежда Михайлова и семейството ѝ от Венцислав Стефанов, акционер в СИК и шеф на ФК "Славия", Праматарски заяви, че застава твърдо зад лидера на СДС. "Моята позиция е, че госпожа Михайлова трябва да бъде защитена", каза председателят на ДП. Според Праматарски обаче шефът на Общинска банка Любомир Павлов не е бил заплашван и това се е разбрало от неговите думи в интервю тази сутрин.

Вчера на брифинга на ССД беше оповестено, че и съпругът на Диляна Грозданова - Любомир Павлов, е бил заплашван от Венцислав Стефанов. В разговора се включил и Младен Михалев - Маджо.

По-рано днес Любомир Павлов обясни пред Би Ти Ви, че не ставало дума за физическа заплаха, какъвто бил случаят със съпруга на Надежда Михайлова, а за изфабрикуването на компромати срещу ръководената от него банка. Павлов си припомни и разговори, които е водил с Любен Дилов и с шефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев, в които и двамата са заплашвали, че ако проверката на "Софийски имоти" продължи, те ще атакуват Общинска банка.

Двете дружества - Общинска банка и "Софийски имоти" са нарицателни за сферата на интереси, които имат Стефан Софиянски и бившият шеф на СОС Антоан Николов. Знакът, че сблъсъкът между двамата е неизбежен, беше даден още на учредителната сесия на СОС, когато кметът Софиянски поиска да бъде обявена процедура по ликвидация на "Софийски имоти". Още тогава пред журналисти Дилов обеща, че залогът за "Софийски имоти" ще бъде Общинска банка.

Според Любен Дилов исканията на ССД за ревизия на коалицията, както разгласената заплаха срещу Любомир Павлов са превантивен ход, за да се компрометират нещата, които Гергьовден ще извади за това как се е управлявала общината през последните четири години и особено за Общинска банка.

Преди близо две седмици Любен Дилов изпрати до временната комисия в СОС, която проверява дейността на общинските фирми и до председателя на СОС искане да бъде разгледана дейността на Общинска банка. Той приложи 38 справки и документа, които според него щели да помогнат на общинските съветници да решат дали София има нужда от банката или не.

Споделяне

Още от България