СДС: Оставка на Василев, нова сделка за Булгартабак

Крайно време е вицепремиерът Николай Василев да подаде оставка заради провалената продажба на Булгартабак. Ако не я подаде, той директно ще адресира отговорността за провала към премиерът Сакскобургготски и коалиционния му партньор Ахмед Доган, заявиха днес от НИС на СДС. Освен Василев, Симеон и Доган, според НИС на СДС основна вина за провалената сделка носи и земеделският министър Мехмед Дикме.

Брифингът на сините на днешния 1 април започна с "новината", че преди минути вицепремиерът подал оставка. "Той постъпи като отговорен и достоен политически мъж", каза с усмивка зам.председателят на партията Пламен Орешарски и допълни: "Щеше да е много хубаво, ако не беше първи април".

СДС ще очаква решението на управляващото мнозинство и правителството за оставката на Василев. "В живота е така - за решения, които изглеждат правилни, а завършват зле, също се носи отговорност. Крайно време е министърът на икономиката да подаде оставка и да освободи българската общественост от активното си присъствие", посочи Орешарски.

Главният секретар на СДС Иван Иванов допълни, че вместо Василев да подаде оставка и да поеме отговорността за сделката, той арогантно прехвърля вината върху купувача.

Дясната опозиция риторично попита защо е бил необходим една година театър около сделката, след като от самото начало е било ясно, че "Тобако кепитъл партнърс" не са стратегически инвеститор.

"Излиза, че от миналата година до сега правителството не е разбрало, че насреща си има инвестиционни банкери, чийто основен бизнес не е да държат дългосрочни акции или с други думи, че "Тобако кепитър партнърс" не биха могли да бъдат дългосрочен инвеститор в Булгартабак", подчерта Орешарски. Той напомни, че СДС многократно е сочел този факт.

Синият зам.председател постави и въпроса дали Дойче банк наистина е стояла зад сделката, след като за основен мотив за прекратяването ѝ се сочи липсата на валидна банкова гаранция за скромна за банката сума.

СДС настояват за незабавното прекратяване на сегашната процедура за приватизация на Булгартабак. Според сините, правителството трябва да преструктурира холдинга и след това да се стартира нова приватизация, насочена към стратегическите инвеститори, които да гарантират развитието на отрасъла и конкурентността на българските цигари.

Запитани дали ще искат вот на недоверие към правителството Сакскобургготски заради провала на стратегическата сделка, от СДС казаха, че въпросът за политическата отговорност ще се обсъжда на заседанието на парламентарния съюз на ОДС тази вечер. Но ще гледаме да сме сдържани от крайни мерки, предвид ситуацията в момента, допълни Пламен Орешарски, визирайки войната в Ирак.

Заместник председателят на партията похвали лидера на ДПС Ахмед Доган, че "бързо и адекватно реагирал на провокацията на зам.областния управител на Пазарджик". Веднага след скандалното изказване в Корница на Реджеб Моллаахмед, Доган и ДПС поискаха правителството да освободи зам.областния и оставиха на местната си организация да реши за неговото партийно наказание.

"Това, което се случи преди няколко дни, е едно предупреждение за всички, които се изкушават да ползват етническата карта за тяснопартийни интереси", каза Орешарски." Надяваме се, че всички политически сили ще продължат да се дистанцират от използването на този инструмент, както и досега е било. Но особено в настоящата ситуация въпросът е особено деликатен", допълни той.

Запитан дали са случайност съвпадащите във времето изказвания на лидерите на СДС, БЗНС-НС, ДП и БСП за предсрочни парламентарни избори, Орешарски отговори, че само управленската немощ на НДСВ може да стане основа за предсрочни избори, които обаче не са самоцел за сините.

Според СДС не е необходимо глава "Енергетика" в преговорите с ЕС отново да се отваря, след като Върховният административен съд отмени правителственото решение за закриване на 3 и 4 блокове на АЕЦ "Козлудуй" през 2006 г. Поетите международни ангажименти си остават, коментира Орешарски, който напомни, че СДС вече искало вот на недоверие на кабинета, който не се съобразил с решението на парламента за АЕЦ.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?