СДС поиска налагането на фискален борд

СДС поиска налагането на фискален борд

СДС поиска във вторник да бъде записано в Закона за бюджета и в конституцията на мерки за гарантиране на фискалната стабилност. Лидерът на партията Мартин Димитров заяви, че ако бъде въведен т. нар. "фискален борд", това ще доведе до намаляване на лихвите, до увеличаване на чуждестранните инвестиции и до растеж на БВП. Той призова финансовият министър Симеон Дянков да подкрепи тази идея.

Според СДС фискалният борд трябва да се изразява в изчисляване на бюджетното салдо по методологията на Европейската комисия, а от 2013 година бюджетът трябва да приключва на нула или с излишък. От партията предлагат изключения от този принцип да се допуска само при природни бедствия или кризи, които няма как да бъдат планирани. В такива извънредни ситуации с гласовете на 2/3 от всички народни представители (160 гласа) би могло да се допусне дефицит до 3% от БВП.

СДС предлага още народното събрание да гласува с обикновено мнозинство мандат на правителството за емитиране на държавен дълг до 1% от БВП за не повече от 1 година. Ако се налага издаването на държавен дълг над този размер или за по-дълъг период, отново да се иска одобрението на 2/3 от депутатите.

Мартин Димитров припомни, че в различни периоди от своята история до налагането на фискален борд са прибягвали Великобритания, Чили и Полша. В момента Германия е в състояние на фискален борд, а икономиката на страната отбелязва значителен растеж.

"Премиерът често обича да посочва Германия. Хайде сега да последваме и този пример. В България ефектът от фискалния борд може да бъде в пъти по-силен от този в Германия, защото сме много по-малка икономика", коментира още Мартин Димитров.

За да подкрепи идеите, лидерът на СДС цитира и думите на Цицерон, изречени пред римския сенат: "Бюджетът трябва да е балансиран, публичният дълг - намален, помощите за чуждите земи - намалени, иначе Рим ще банкрутира".

Във вторник СДС и ДСБ по едно и също време се обявиха срещу идеите на социалното министерство за увеличаване на минималния необлагаем доход и на финансовото министерство за вдигане на акциза върху горивата, увеличаване на ДДС за туристическите услуги и съкращаване на амортизационните срокове.

Според двете партии от Синята коалиция тези мерки са прокризисни и ще доведат до забавяне на растежа, както и увеличаването на сивия сектор в икономиката.

"Ако тези мерки се осъществят, още повече ще се увеличи отнемането на средства от икономиката и домакинствата чрез бюджета, което вече е над 43% - най-високото за последните десетина години", се казва в позицията на ДСБ.

Партията настоява правителството да не пипа данъците, а да намали разходите за администрацията като едновременно повиши събираемостта.

СДС и ДСБ категорично се противопоставиха и на разсъжданията на премиера Борисов, че икономиката "заспива" заради грешки, допуснати по време на управлението на ОДС (1997–2001 г.).

Мартин Димитров отдаде думите на премиера на "изнервеност" и го посъветва да не изказва "контрапродуктивни тези". "Тези изводи не са честни и коректни. Управлението на ОДС бе най-успешното управление на България по време на криза. Премиерът трябва да признае това", каза Димитров.

Той обясни образно, че по същата логика премиерът трябва да признае още заслугите на Хан Аспарух за основаването на България, на Хан Крум за борбата с престъпността и на цар Борис за покръстването на българите.

"Ако икономиката е заспала по времето на правителството на ОДС, трябва да разчетем, че тя е била особено жива по времето на Жан Виденов. Премиерът влиза в тона на дълга поредица от правителства, които отричат реформите", коментира от своя страна зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Споделяне

Още от България