СДС ще издига "образовани, енергични и избираеми" кандидати за листите

Кандидатите за депутати на СДС трябва да бъдат образовани, енергични и избираеми - по политическа оценка и съгласно социологическо проучване в региона, решиха в понеделник членовете на Националния съвет (НС) на СДС, които приеха критериите и принципите за издигане на кандидати.

Не е нужно кандидатите да са партийни членове, но е задължително да не са били членове на БКП и БСП, да не са участвали във "Възродителния процес" и репресивните структури на Държавна сигурност.

Нямат шанс да намерят място в сините листи и хора, "участвали в кампании срещу СДС след постъпване в партията или абдикирали от политическа и обществена отговорност след избирането им за депутати, общински съветници или кметове".

За кандидат -депутати на СДС могат да бъдат издигани доказани политици с успешен опит в политическите структури, с добро име и авторитет в партията, обединителни фигури, представители на избирателния район, симпатизанти на СДС с авторитет в средите на партията, както и хора с постижения в различни сфери на обществено-икономическия живот.

Процедурата за издигане и одобряване на кандидати за избирателните листи на СДС ще започне с решение на НС на партията, предвиждат процедурните правила. Съветът ще одобрява издигнатите кандидатури за водачи на листи по предложение на НИС на СДС. С решение на общинските и областни съвети на СДС и Националния съвет на младежкото СДС ще бъдат правени номинациите за водачи на листите на партията.

В присъствието на представител на Постоянната комисия и членове на НИС на СДС, разширените областни съвети на СДС гласуват състава на листата за съответния избирателен район и предлагат нейното подреждане, пише в процедурата. Окончателният вариант на листите за всички избирателни райони ще бъде одобрен от Националния съвет.

Заместник - председателят на партията Владимир Кисьов отбеляза, че ако на парламентарните избори се стигне до някакъв вид коалиране, всяко номиниране на кандидати за народни представители ще става в рамките на споразумение между формациите в коалицията. Евентуално участие на СДС в коалиция не би променило начините за издигане и избиране на кандидатите на партията - отдолу, допълни той. По думите му утвърдените от Националния съвет днес правила и критерии няма да позволят в листите на СДС да има "парашутисти".

В отговор на въпрос във връзка със заявено намерение за евентуално обединение на земеделски формации, лидерът на СДС Надежда Михайлова каза, че приветства процеси на обединение и смята, че те са добри за десницата в България като цяло. Като партньор СДС би подкрепил такова обединение, допълни тя.

На заседанието си във вторник НС на СДС предложи на парламентарната група на СДС да гласува против предложения от правителството бюджет за 2005 г., защото с него "се имитират реформи" и няма да повиши жизнения стандарт на българите.

ПГ на СДС вече отказа да участва в предварителните консултации по проектобюджета, макар че според нагласите на авторитети в партията, сините още отсега трябва да приемат, че след изборите ще се коалират със сегашните управляващи от НДСВ и ДПС.

НС на СДС критикува остро проектобюджета по всички направления, посочвайки, че с него правителството се отказва от стимулиране на икономическия растеж, дори увеличава данъчната и осигурителната тежест за бизнеса и гражданите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: